Záznam představení opery Státního divadla v Brně.
Účinkují: Z. Soušek, J. Souček, J. Pokorná, A. Barová, D. Suryová, H. Hladík, E. Hrubeš, J. Přichystal, J. Holešovský a další. Orchestr a sbor Státního divadla v Brně řídí F. Jílek. Režie divadelního představení V. Věžník. Kamera I. Bojanovský. Režie televizního záznamu I. Kotrč.

V roce 1940 upoutala skladatele komedie ze španělského prostředí "Dueňa" anglického dramatika Richarda Sheridana. Napsal: "Zaujal mě jemný humor, okouzlující, ostře řezané charakteristiky postav, dynamika děje..."

Prokofjev hudebně podtrhl lyrickou stránku hry a komické zápletky a situace zpodobnil s úsměvným humorem a laskavým pohledem na lidské slabosti a nedostatky. Terčem smíchu je starý bohatý Mendoza a letitý don Jerom, včetně bohulibých mnichů holdujících dobrému truňku, zatím co zamilovaný pár, Luisa s donem Antoniem, jsou obdarováni hudební něhou a vroucností.

Do provedení "Zásnub" zasáhla válka, Prokofjev byl na čas s rodinou evakuován na severní Kavkaz. Premiéry se dílo dočkalo až 3. listopadu 1946 v Divadle opery a baletu S. M. Kirova v Leningradě, a ni ne o rok později, 8. října 1947, oslavilo československou premiéru v tehdejším Divadle 5. května v Praze.

Napište nám