Moučníky a cukroví

Pomerančová sedlina

4 stejně velké pomeranče
2 sáčky želatiny Dr. Oetker nebo jiná želatina na 2 x 500 ml tekutiny
Kůra z 1 pomeranče
Kůra z 1 citrónu
400 ml červeného vína
Skořice, hřebíček

Pomerančová šťáva ze 4 pomerančů
300 ml bílého vína
300 (2 x 150 g) cukru

Připravíme si 4 stejně velké pomeranče. V každém ze nich vyřízneme otvor velký asi jako desetikoruna a lžičkou opatrně vydlabáme obsah včetně bílé hořké vnitřní slupky. Pozor ale, abychom kůru pomeranče neprotrhli.

První rosol si připravíme z vymačkané pomerančové šťávy. Šťávu dolejeme bílým vínem tak, aby tekutiny bylo celkem 400 ml. Povaříme s citronovou a pomerančovou kůrou. Přidáme asi 150 g cukru a vmícháme želatinu.

Pozn. Na 400 ml tekutiny použijeme želatinu na 500 ml tekutiny, aby rosol hezky ztuhl.

Připravíme si druhý rosol. 400 ml červeného vína svaříme s kouskem skořice, deseti hřebíčky a 150 g cukru. Scedíme koření a rozmícháme želatinu na 500 ml tekutiny dle návodu. Vydlabané pomerančové slupky si srovnáme do misky tak, aby všechny rovně stály a nehýbaly se. Nalijeme do každé slupky pomeranče vrstvu vychladlého žlutého rosolu z pomerančové šťávy. Teprve až úplně ztuhne, vlijeme druhou vrstvu červeného vinného rosolu.

Rosol musí být vychladlý a začínat želírovat. Dávkujeme jej vždy stejně velké množství – ideální je menší omáčková naběračka nebo dvě nebo tři polévkové lžíce. Další vrstvu vždy vlévejte, až když předchozí úplně ztuhla, jinak se proužky slijí dohromady. V mrazáku jedna vrstva ztuhne do pěti minut. Pokud začne rosol v kastrůlku tuhnout, na chvilku jej ohřejte. Až budou pomeranče plné až po okraj, nechejte jej vychladnout v chladničce, nejlépe přes noc. Krájejte nožem namočeným v horké vodě na čtvrtky nebo šestiny. Pokud to má vypadat slavnostně, navršte kousky pomerančů do pyramidy kolem pomeranče na tác na nožce obloženém listy.

Ohodnoťte tento recept: 

8 hlasů

Další recepty Celý díl