Televizní zpracování jedné z nejzdařilejších Klicperových komedií, jež zachovává divadelní text i režijní koncepci Jiřího Frejky a dokonce i výtvarnou předlohu Jiřího Trnky.
Režie: Jiří Bělka. Hrají: František Filipovský, Zdena Hadrbolcová, Petr Haničinec, Karel Hlušička a další.

Myslivecký mládenec Vítek (P. Haničinec), který miluje dceru polesného Myslibora Růženku (Z. Hadrbolcová), padne v lese na zabitého, vzácného, zlého jelena. Dřevaři hned nato chytí dva pytláky. Ale žádný z nich nemohl jelena zastřelit. Podezření padá na Vítka. Zamotaná historie se rozplete, když se ukáže, že pytlák Ivan (V. Ráž) je očekávaný mladý hrabě a druhý pytlák, je dívka (B. Holišová) mysliveckého mládence Jaromíra, syna Mysliborova, která v přestrojení chtěla důkladně poznat svého ženicha. Jaromír (K. Hlušička) to byl, kdo z příkazu vrchnosti jelena zastřelil. Polesný Myslibor (O. Korbelář) je odměněn za své služby a na jeho místo nastupuje syn Jaromír. Vítek také dostane samostatný revír a komedie končí hned dvěma svatbami najednou.

Televizní inscenace vznikla podle koncepce režiséra J. Frejky z roku 1942 a odehrává se v dekoracích navržených J. Trnkou, hudbu napsal V. Trojan a režii měl J. Bělka.

Napište nám