Martin Růžek v titulní roli televizního zpracování románu L. Feuchtwangera „Goya“.
Režie: Ludvík Ráža. Scénář: Drahoslav Makovička. Hrají: Svatopluk Beneš, Jiřina Bohdalová, Jana Hlaváčová, Jiří Holý a další.

16. května uplyne sto let od narození významné české herečky Marie Vášové. Herečka ztvárnila ve filmu řadu dramatických postav, heroin, trpících, hrdých, ale i krutých, či naopak lidsky jímavých hrdinek (film Siréna), televize jí mnoho příležitostí k projevení hereckého talentu bohužel nenabídla. Přesto jsme jako vzpomínku na její vyzrálé herectví vybrali příběh, v němž zasahuje do života hlavní postavy nesmazatelně. Dramatizace Feuchtwangerova románu Goya z roku 1969 vypráví nejen o malíři a jeho nezdolné povaze a síle jeho umění, ale i o jeho lidském protipólu, o královně, která krutě zasáhla do jeho osudu.

Vášové královna je pyšná, intrikánská, žárlivá, krutá, ale i vznosná a sebevědomá heroina, které vlastní život a jeho radosti unikají.

Stárnoucí španělská královna Maria Luisa žárlí na krásu i svobodomyslnost vévodkyně z Alby a na její moc nad muži, kterou sama nikdy neměla. Dá příkaz služebné k vraždě vévodkyně z Alby, ale po její smrti zúčtuje i s malířem, když ho zesměšní před celým královským dvorem...

Napište nám