Technická výzvaII. řada

Labutí jezero z odpalovaného těsta

2 hodiny

Odpalované těsto

220 g vajec (asi 4 celá)
160 g hladké mouky
125 ml plnotučného mléka
125 ml vody
100 g másla
15 g krupicového cukru
špetka soli
30 g černého kakaa (na obarvení černé labutě)

Vodu, mléko, sůl, cukr a máslo dáme do rendlíku a přivedeme k varu. Přisypeme prosátou mouku a promícháme dohladka. Těsto odpalujeme při nižší teplotě, dokud není hladké a nelepí se na dno a stěny kastrolu, cca 2 až 3 minuty. Pak těsto přendáme do mísy a mícháme do mírného zchladnutí. Následně přidáme postupně, po částech, odvážená vejce, dobře zapracujeme.

Černé kakao dáme do misky, přidáme malé množství vody a umícháme pastu. Touto směsí obarvíme malou část odpalovaného těsta (asi pětinu, na 2 až 3 labutě). V případě potřeby můžeme přidat černou gelovou barvu.

Z obou těst (světlého i tmavého) nastříkáme řezanou špičkou na plechy vyložené pečicím papírem těla labutí. Hladkou špičkou s malým průměrem nebo jen sáčkem pak z obou těst nastříkáme na jiný plech „dvojky“, které budou tvořit krky labutí.

Dáme péct do trouby vyhřáté na 220 °C (horní + spodní ohřev) na 5 minut, pak teplotu snížíme na 170 až 180 °C a pečeme dalších 25 až 35 minut (podle velikosti, menší „krky“ se budou péct kratší dobu). Kousky musí být na dotek pevné. Necháme vychladnout.

Oříškový krém

500 ml plnotučného mléka
100 g 100% lískooříškové pasty
40 g másla
80 g vanilkového pudinku
100 g krupicového cukru
4 žloutky
400 g 40% smetany ke šlehání

Žloutky prošleháme s cukrem, přidáme pudinkový prášek a trochu mléka a dobře promícháme. Zbylé mléko a oříškovou pastu dáme do rendlíku a zahřejeme. Část horkého mléka nalijeme na žloutkovou směs, promícháme, vrátíme zpět do rendlíku a přivedeme k varu. Za stálého míchání na mírném ohni 2 až 3 minuty provaříme. Stáhneme z plotny a vmícháme máslo (možno i ručním šlehačem). Dáme do misky, zakryjeme fólií (přímo na krém) a dáme dostatečně vychladit do lednice.

Až budeme chtít labutě plnit, vychlazený krém našleháme do hladké konzistence a stěrkou do něj opatrně vmícháme smetanu, kterou jsme si ušlehali zvlášť.

Slaný karamel

100 g krupicového cukru
65 g 33% smetany ke šlehání
40 g másla
1/2 lžičky soli

Cukr pozvolna utavíme v rendlíku se silným dnem na karamel, přidáme máslo rozkrájené na malé kousky a rychle mícháme, až se směs spojí. Vlijeme horkou smetanu, přidáme sůl a za stálého míchání necháme krátce povařit. Přelijeme do misky a za občasného míchání necháme zchladnout do polotuhé konzistence.

Dekorace

50 g loupaných lískových ořechů
moučkový cukr na posypání

Ořechy krátce opražíme na suché pánvi nebo v troubě a nasekáme na menší kousky.

Těla labutí vodorovně prokrojíme. Do spodní části nastříkáme nebo lžičkou naneseme slaný

karamel a posypeme ho kousky pražených oříšků. Pomocí sáčku s řezanou špičkou nastříkáme oříškový krém. Do krému vpíchneme krk labutě. Horní část labutě rozkrojíme na dvě části (křídla), lehce pocukrujeme a položíme na krém.

Další recepty Celý díl

Upozorňujeme, že recepty z pořadu Peče celá země mohly být při natáčení z technických důvodů pozměněny a zároveň, že suroviny od různých výrobců mohou mít odlišné složení, což může ovlivnit výsledný produkt.