Podraz podle ruského klasika. Legendární Gogolova tragikomedie na scéně Činoherního klubu.
Režie: Jiří Bělka. Účinkují: Josef Abrhám, Jiří Kodet, Jiří Zahajský, Petr Nárožný a další.

Ve své době sklízelo velký úspěch představení Činoherního klubu podle N. V. Gogola Hráči (hrálo se v letech 1982–1991, televizní záznam je z roku 1983), ale svým příběhem okradeného podvodníka má potenciál zaujmout i dnes. Představení v režii L. Smočka stojí na kvalitním textu v překladu L. Suchařípy a přesně vyprofilovaných hereckých výkonech.

Do malého městečka přijíždí profesionální karetní hráč a podvodník Icharev s plánem pokud možno oškubat nějakou tu místní kavku. Stejný plán má ovšem i trojice místních vykutálených podvodníků. Chtějí si s Icharevem zahrát karty, ale vzájemně hned poznají, co jsou zač. Zábava přesto pokračuje, hráči se chlubí svými úspěchy, svěřují si své techniky. Partička ovšem zalituje, že nemá, s kým by si zahrála. Je tu sice místní statkář Glov, ale ten se kartám vyhýbá jako čert kříži. A přitom právě čeká od banky dvě stě tisíc rublů za prodaný kus pole. Pánové ovšem o svou šanci nepřijdou. Glov sice odjíždí, ale nechává v hostinci svého syna, aby peníze vyzvedl. Hra může začít. Kdo na koho tady ušil kolosální podraz?

Tentokrát uvádíme divadelní záznam známé Gogolovy hry u smutné příležitosti. 16. května zemřel představitel hlavní role hráče Ichareva významný divadelní, filmový a televizní herec Josef Abrhám (*14. 12. 1939 – †16. 5. 2022). Jeho herecké umění dokládá řada rolí, které sehrál v představeních domovského Činoherního klubu v Praze (1965-1995), řadu z nich naštěstí televize zaznamenala. Z nejvýraznějších jmenujme Pension pro svobodné pány, Revizor, Cesta dlouhého dne do noci, Tři v tom, Žebrácká opera, Audience a samozřejmě právě Hráči. Nepřehlédnutelný byl ve filmech např. Partie krásného dragouna, Vrchní, prchni!, Morgiana, Člověk proti zkáze a Odcházení. Na televizní obrazovce vytvořil nezapomenutelné role v seriálu Nemocnice na kraji města, tv filmech Svatební cesta do Jiljí, Všichni moji blízcí, Kráska v nesnázích a mnoha dalších.

Napište nám