Koncert nekorunované královny československého šansonu.

Hana Hegerová (*20. 10. 1931 – †23. 3. 2021), rozená Carmen Mária Štefánia (Beatrix) Farkašová-Čelková, byla významná slovenská zpěvačka a herečka, nekorunovaná královna českého a slovenského šansonu. Zahraniční kritici ji nazývali velkou dámou šansonu, Piaf z Prahy, nebo také šansoniérkou se slovanskou duší. Prosadila se především jako zpěvačka šansonů, která neměla v bývalém Československu žádnou srovnatelnou konkurenci.

Široké publikum i odbornou kritiku zaujala především schopností dramaticky interpretovat text. Velké uznání sklidila i v cizině, hlavně v německy mluvících zemích. Dne 12. srpna 2011 ohlásila konec své koncertní kariéry.

Od prezidenta Václava Havla obdržela medaili Za zásluhy. Byla držitelkou rytířské hvězdy francouzského Řádu umění a literatury, dne 28. října 2014 jí český prezident udělil Řád Tomáše Garrigua Masaryka I. třídy.

V recitálu Hany Hegerové, který se konal 28. února 1990 v bývalém Divadle Jiřího Wolkera, uslyšíte mj. písně Barová lavice, Blues o stabilitě, Barbara song, Lásko má, Já ráda vzpomínám, Čerešně, Cikánská romance a Jak bolí léto.

Napište nám