Štěpán Kozub: Často přemýšlím nad tím, co lidi vede k tomu, aby někoho zabili

Hrajete mladého kriminalistu, jak byste ho popsal?

Mates je mladý, ambiciózní policista, který se snaží svou práci dělat nejlépe, jak umí. Je přemýšlivý, ale dokáže být taky dost nekompromisní a důrazný.

Jaký je jeho vztah ke služebně starším kolegům?

Kolegů si váží a respektuje autority. Snaží se od nich převzít co možná nejvíc zkušeností. Jejich práce je pro něj naprosto určující.

Je Vám ta postava něčím podobná?

Snažím se, aby postavy, které hraju, byly jiné, než jsem já. Ale mnohdy se stává, že si člověk při práci na nějaké postavě začne všímat různých podobností. Řekl bych, že mě a Matese spojuje ironický smysl pro humor a potřeba dotahovat věci do konce.

Role policisty je poměrně výrazově omezená. Často vlastně jen někam chodí a něco hledá, případně někoho vyslýchá. Jak se Vám hrál kriminalistka Matěj Sehnal?

Přiznám se, že to bylo dost náročné. Dlouhé směny, mnohdy složité texty. To je velká míra zodpovědnosti. Stál jsem po boku starších kolegů, jako jsou například Standa Majer, Karel Dobrý, Pavel Kříž nebo Pavla Beretová, a chtěl jsem před nimi obstát. Baví mě, když se mi podaří do postav dostat určitou nezaměnitelnost a opravdovost. Při práci na tomto seriálu to ale bylo trošku jiné, člověk musí spíše ubírat na výrazu a hrát víceméně civilně. Byla to výzva a dřina. Snad bude divák spokojen. Přál bych si to.

Seriál je inspirován skutečnými událostmi, vybavoval jste si nějaké při čtení scénáře?

Naopak. Byl jsem až překvapený, kolik různorodých vražd se na Moravě událo. Často přemýšlím nad tím, co lidi vede k tomu, aby někoho zabili. Při tomto seriálu to dokonce bylo v popisu mé práce, hledat motivy, důvody… To mě bavilo!

Co Vás osobně zajalo na tomto projektu? Proč byste ho divákům doporučil?

Za mě jako za herce je vždycky nejdůležitější, s kým se při práci potkám a jestli si sám sebe dokážu v té či oné roli představit. Jestli můžu být přínosem. Pokud jsem přesvědčený, že ano, soustředím se už pouze na pracovní proces. Byl jsem nadšený, když jsem zjistil, že budu hrát po boku herců, jejichž práce si vážím. A například setkání s Honzou Hřebejkem pro mě bylo taky velmi radostné, byla to naše třetí spolupráce. Myslím, že se divák muže těšit na velmi pestrou kriminálku, která bude balancovat na hraně tragikomiky.