Maso

Vinná klobása s restovanou zeleninou

Vinná klobása

200 ml bílého víno, nelépe ryzlinku
250 ml smetany
cca 3-4 housky nakrájené na kostičky
1,5 kg vepřového masa nakrájeného na menší kousky (ideálně ořez z kýty a plece)
0,4 kg vepřového sádla pokrájeného na kousky
citronovou kůru z 1/2 citrónu
muškátový oříšek
bílý pepř
sůl

Zeleninová pánev

0,5 kg malých kulatých brambor uvařených ve slupce
0,2 kg čerstvého hrášku
1 menší cuketu
2 stroužky česneku
1 červenou cibuli
1 PL hrubozrnné hořčice
150 ml domácího hovězího vývaru
0,3 kg čerstvého baby špenátu
olej na smažení
sůl
pepř

Domácí vinnou klobásu doporučujeme párovat ryzlinkem, který se k ní báječně hodí.

Housky nakrájené na kostičky zalijeme trochou smetany a vína. Vepřové maso pomeleme na co nejjemnější šajbě a stejně tak i kostky vepřového sádla. Housky, smetanu a víno promícháme a také pomeleme. Směs ochutíme solí, citronovou kůrou, muškátovým oříškem, bílým pepřem a vše důkladně promícháme. Klobásy plníme do střívek. Každou zavineme do tvaru šneka, který propíchneme špejlemi do kříže, aby tvar držel pohromadě. Klobásy vaříme zvolna, při teplotě asi 80 stupňů (voda se nesmí vařit) cca deset minut. Poté je přemístíme do mísy se studenou vodou a ledem, kde je necháme zchladnout. Hotové klobásy naskládáme na plech vyložený kuchyňskou utěrkou a necháme okapat.

V pánvi rozehřejeme olej. Klobásy opečeme z obou stran do zlatova a vyjmeme z pánve. Ve výpeku orestujeme brambory uvařené ve slupce. Mezitím vyloupeme hrášek a na kousky nakrájíme cuketu. Česnek a červenou cibuli oloupeme, nakrájíme na plátky, přidáme do pánve a dál restujeme. Osolíme a opepříme. Dále přidáme hrubozrnnou hořčici, domácí vývar, čerstvý hrášek a nakonec i špenátové lístky. Podáváme s opečenou vinnou klobásou a sklenkou lahodného ryzlinku.

Další recepty Celý díl