Návody

Ošatka na chleba

Potřeby:

pedig 2,5mm
nádoba na vodu
šídlo
ostré nůžky
ručník

Připravila jsem si 16 prutů o délce 70cm a cca 30 nezkrácených prutů a vše dala namočit na 10 minut.

Nejprve jsem si složila základ ošatky. 4 pruty svisle, 4 přes ně vodorovně – tím jsem vytvořila kříž a dál 4 pruty zleva nahoře doprava dolu a poslední 4 zprava nahoře doleva dolů a vznikla mi hvězda. Jedním dlouhým prutem jsem začala oplétat přes čtveřice – nahoru, dolů, nahoru a dolů. Po třech řadách jsem jednu ze čtveřic rozdělila a podvlečením druhé ze dvojic jsem změnila směr proplétání. Další 3 řady jsem opět pletla přes celé čtveřice nahoru, dolů a i tu čtveřici, kterou jsem rozdělila kvůli změně směru oplétání, jsem brala jako celou čtveřici. Po třech řadách jsem začala plést opletovým prutem japonskou vazbu – přes čtyři, pod dva. Každý prut jsem počítala zvlášť. Opletový prut jsem tedy vedla přes čtyři pruty a pak pod dva a to jsem stále opakovala. Po třech řadách se mi tím základní hvězda změnila ve sluníčko s paprsky tvořenými vždycky dvojicí prutů. Tímhle způsobem jsem upletla celé dno ošatky asi 12 cm v průměru.

Když mi došel prut, nastavovala jsem způsobem zatloukaných prutů. Vždy konec starého prutu ke vzdálenější osnově a nový k bližší osnově tak, aby v nastavovací mezeře šly pruty souběžně. Před pletením stěny ošatky jsem zdvojila všechny osnovy. Přidala jsem další tři opletové pruty a začala plést opletkem čtyřmi pruty vazbu před dvě za dvě. V první řadě jsem rozpletla čtveřice osnov znovu na dvojice a pokračovala s pletením stěny ošatky. Při pletení jsem náklonem osnov určovala tvar stěn.

Po dopletení stěny jsem zakončila pruty zatlučením k osnovám a před pletením zavírky jsem pruty osnov dobře namočila. Nakonec jsem upletla točenou zavírku. V první řadě zavírky jsem opakovala krok za jednu ven, ve druhé řadě pod jednu nahoru a nakonec za jednu dolu. Pochopitelně mluvím o osnovách. Nakonec jsem přečnívající pruty ostříhala a dala přitom pozor, aby konce zůstaly dostatečně dlouhé, aby se mi zavírka nerozpletla.


Další návody