Křen s medem

čerstvý křen
med
Čerstvý křen oloupeme, nastrouháme najemno a smícháme s medem.
Používáme 3x denně při kašli a rýmě, pro snadnější odkašlávání.
Jako prevence stačí jednou denně lžíce.
Lžíci křenu s medem si můžeme zamíchat do nastrouhaného jablíčka nebo kysaného zelí.
Křen působí antibakteriálně, normalizuje střevní mikroflóru a odhleňuje průdušky. Působí močopudně, podporuje trávení, rozpouští i hleny v těle. Díky vysokému obsahu vitamínu C je výborným prostředkem při rekonvalescenci. Při zevním použití zvyšuje prokrvení tkání, urychluje hojení a regeneraci, povzbuzuje činnost žláz s vnitřní sekrecí, vylaďuje hormonální systém, chrání před závažnějším onemocněním trávicí soustavy, harmonizuje střevní trakt po dlouhodobém užívání antibiotik.
Křen by neměli užívat lidé s dvanácterníkovými a žaludečními vředy. Obecně působí křen dráždivě. Při nadměrných dávkách dráždí trávicí ústrojí a ledviny.
Ohodnoťte tento recept: