Různé

Česnekový sirup

10 stroužků kvalitního českého česneku
200 g pravého včelího medu
200 ml jablečného octa

Stroužky rozmačkáme lisem na česnek. Česnekovou pastu pak zpracujeme nožem do nejjemnější konzistence nebo je jednoduše vhodíme do mixéru a spolu s jablečným octem umixujeme najemno.

Do zavařovací sklenice odměříme med, přidáme česnek s jablečným octem, zavřeme víčkem a dobře protřepeme.

Med musí být tekutý. Tuhý med ponoříme ve sklenici do teplé vody. Nevaříme, nepřehříváme, aby se v něm zachovaly minerály a vitamíny.

Necháme v lednici stát 5 dnů. Potom začneme užívat.

Med i česnek posiluje imunitní systém a má antibakteriální a antivirotické účinky. Také jablečný ocet pomáhá zvláště v období chřipek, protože tlumí počáteční bolesti v krku, zmírňuje nachlazení a upravuje kyselost v těle.

Užíváme:

- preventivně na posílení imunitního systému

- když máme pocit, že na nás „něco leze“

- při nachlazení

- při rýmě

- při chřipce

- při zahlenění

- při infekcích horních cest dýchacích

Česnekový sirup je velmi silný. Nikdy ho nekonzumujeme samotný, ale ředíme ho vodou. Jako prevence stačí 2 lžičky sirupu do 200 ml vody každé ráno. Při onemocnění užíváme 3x denně.

Antivirotika čili virostatika jsou látky, které buď zablokují virům přístup do buňky, nebo jim zabraňují se množit. Mezi ně patří přírodní prostředky, bylinky a koření, které lze považovat za širokospektrální antivirotika.

Viry byly popsány jako „organismy na okraji života“, protože nesou genetický materiál, reprodukují se a vyvíjejí se přirozeným výběrem. Postrádají však buněčnou strukturu, která je obecně potřebná k životu. K přežití potřebují viry živý organismus, proto napadají lidi, zvířata, rostliny i mikroorganismy, včetně bakterií. Usazují se hlavně v oslabených organismech. Zdravé buňky jsou odolnější.

Je popsáno na 400 druhů virů a je mnoho bylin, které jsou proti virům velmi účinné.

Ohodnoťte tento recept: 

26 hlasů

Další recepty