Comtesa de noir aneb luxusní bábovka
Předehřejeme si troubu na 175 stupňů (horní a dolní ohřev bez horkovzduchu). Vyšleháme máslo, cukr moučku a žloutky a pomalu přiléváme víno a zakysanou smetanu. Odstavíme a přidáme mandlové lupínky a nastrouhanou čokoládu. Lehce promícháme.
Teď si vyšleháme bílky se 100 gramy cukru krupice. Do máslové mísy lehce přidáme asi jednu třetinu vyšlehaných bílků, jemně smícháme a až potom přidáme, opět lehce, zbytek vyšlehaných bílků.
Zasypeme polovinou sypké směsi: prosátou moukou s kakaovým práškem, práškem do pečiva a skořicí. Velmi důkladně promícháme, ale opět zlehka. Poté přidáme druhou polovinu směsi a postup lehkého vmíchání zopakujeme.
Bábovkovou formu vystříkáme olejem, případně vymažeme máslem nebo sádlem, a vysypeme oříšky či moukou. Těsto vložíme do formy a vršek lehce rozhrneme od středu do strany, aby nám vyšel rovnější spodek bábovky.
Při vkládání bábovky do předehřáté trouby ztlumíme stupně na 170 a pečeme asi 40 minut. Během pečení bábovku kontrolujeme. Jakmile je hotová, vyndáme ji z trouby, necháme chvíli vychladnout a poté vyklopíme z formy.
Dozdobit můžeme ležérně moučkovým cukrem nebo polevou z bílé čokolády, kterou si připravíme ve vodní lázni.