Technická výzvaI. řada

Makronky

Makronky se vzdáleně podobají našim laskonkám, mají stejný základ, velikostí jsou s nimi ale v podobném vztahu jako chlebíčky k jednohubkám. Makronka je totiž jedno malé sladké soustíčko, ve kterém jsou všechny okouzlující chutě stlačeny do dvou malých sněhových pusinek, jež drží pohromadě vyladěný krém.

Korpus

300 g moučkový cukr
300 g mandlová mouka
110 až 120 g bílků
300 g cukr krupice (na svaření)
70 g vody (na svaření)
100 g bílků (na šlehání)
1 vanilkový lusk

Moučkový cukr a mandlovou mouku prosejeme a spojíme se 110 až 120 g bílků. Hmota musí být hustá, hladká směs.

Cukr s vodou svaříme na 118 °C – na bublinu.

100 g bílků šleháme do pěny, následně za chodu na pomalejší otáčky po stěně kotlíku přiléváme svařený cukr. Šleháme při nižší rychlosti do vychladnutí.

Našlehaný bílek s cukrem a mandlo-cukrovou hmotu jemně spojíme.

Na pečící papír nastříkáme hladkou trubičkou malé pusinky, ihned po nastříkání plechem klepneme, abychom z hmoty vytloukli velké vzduchové bublinky.

Jednu hodinu před pečením necháme oschnout (testujeme dotekem prstu, kde se nesmí hmota lepit). Makronka musí být před pečením opravdu dobře oschlá.

Troubu předehřejema na 160 °C. Pečeme asi 16 minut (dle velikosti pusinek).

Během pečení neotevíráme troubu!!!

Jahodová náplň

200 g jahod (nasekané, mixované)
100 g cukru krupice
50 g másla
300 g bílé čokolády

Jahody s cukrem přivedeme k varu a následně vyvaříme (zredukujeme). Hmota po svaření by neměla mít více než 200 g. Do horké jahodové hmoty přidáme máslo a bílou čokoládu, aby se stihly rozpustit, vymícháme do hladka a dáme chladit, ne do chladničky.

Borůvková náplň

200 g mražených borůvek
200 g cukru krupice
150 g másla

Borůvky s cukrem přivedeme k varu a následně vyvaříme (zredukujeme). Hmota po svaření by neměla mít více než 200 g. Dáme vychladit a vlažné našleháme s máslem do pěny.

Citronová náplň (lemon curd)

8 žloutků
120 g cukru krupice
50 g másla
cca 100 g citronové šťávy (2 ks)
citronová kůra z jednoho citronu

Postup stejný jako u předešlých náplní.

Pistáciová náplň

200 g bílé čokolády
150 g smetany
100 g másla
pistáciová pasta dle chuti
50 g jemně sekaných pistácií (do krému nebo na obalení)
sůl

Smetanu s máslem zahřejeme, ale nevaříme, směsí přelijeme čokoládu a vymícháme do hladkého krému. Pokud nemáme pistáciovou pastu, přidáme jemně mleté pistácie do krému. Sekané pistácie můžeme použít do krému, nebo na obsypání plněných makronek.

Čokoládová náplň

125 g hořké čokolády
100 g smetany
20 g másla
sůl

Smetanu s máslem zahřejeme, nevaříme, směsí přelijeme čokoládu a vymícháme do hladkého krému.

Další recepty Celý díl

Upozorňujeme, že recepty z pořadu Peče celá země mohly být při natáčení z technických důvodů pozměněny a zároveň, že suroviny od různých výrobců mohou mít odlišné složení, což může ovlivnit výsledný produkt.