PavlínaKreativní výzvaI. řada

Ořechová Pavlova

„Dort Pavlova byl pro mě zase neznámou. Většinou jsem bílky z cukroví zpracovávala jinak. Hledala jsem tedy inspiraci na internetu a v knihách. Chtěla jsem si vyzkoušet, jestli se mi to povede alespoň dobře vyšlehat a upéct. Proto jsem se nepouštěla do velkého dortu, ale zkusila jsem malé dortíky plněné třemi variantami. I když je toho mnoho, čím to lze nazdobit. Moje dcera chodila po špičkách kolem mě a držela mi palce, ať se mi to povede. Pár kousků jsem ani nestihla dozdobit, jedla to jen tak, bez ničeho.“

Korpusy

Na velký dort použijeme o třetinu větší dávku.

6 bílků
špetka soli
450 g krupicového cukru
2 lžičky vinného octa
1 lžíce kukuřičného škrobu
150 g pražených ořechů (do jedné vrstvy)

Ušleháme bílky s trochou soli a cukru, postupně vmícháváme další cukr, šleháme do husta a pak přidáme vinný ocet a kukuřičný škrob.

Když máme nadýchanou hmotu, dáme na plech pečicí papír a uděláme si tři stejně velká kola a lžící vytvoříme lehké vlny. Do jednoho korpusu přidáme ještě před rozetřením upražené ořechy. Dáme do vyhřáté trouby na 100 °C a pečeme bez otevírání 90 minut. Poté vypneme troubu a necháme dojít.

Vanilková šlehačka

800 ml šlehačky
vanilková esence

Vyšleháme vanilkovou šlehačku.

Slaný karamel

150 g cukru krupice
50 až 70 g másla
100 až 150 ml šlehačky
špetka soli

Cukr krupici necháme povolit na pánvi a když začne hnědnout, znamená to, že karamelizuje. Uprostřed si uděláme důlek, přidáme máslo, rychle mícháme a pak postupně vléváme šlehačku. Na závěr vsypeme trošku soli.

Skleněné (modelovací) ozdoby

500 g cukru Isomaltu
10 g vody
gelová barva

500 g Isomaltu rozpustíme v kastrolku na 180 °C, po rozpuštění přidáme 10 g vody a gelové barvivo. Horkou směs vylijeme na silikonový vál a překládáme postupně až do mírného vychladnutí. Nasadíme si rukavice a karamel taháme. Postupně se nám začne měnit barva v perleť. Poté pod lampou trháme kousky a modelujeme květy, nebo jiné tvary dle fantazie.

Lité ozdoby

300 g cukru Isomaltu
trochu vody
lžička medu
gelová barva

Rozpustíme si Isomalt s trochou vody, můžeme přidat i trochu medu, přidáme gelovou barvu a na silikonový vál lijeme požadované tvary.

Dokončení

čerstvé jahody
granátové jablko

Vychladlé korpusy potřeme vanilkovou šlehačkou.

Nakrájíme si jahody, vyloupeme granátové jablko a nasypeme k jahodám. Dort pocákáme slaným karamelem a vše zlehka navrstvíme. Povrch dortu dozdobíme šlehačkou, granátovým jablkem a ozdobami z Isomaltu.

Ořechová zmrzlina

500 ml šlehačky
kondenzované mléko
cukr
javorový sirup, nebo med
směs ořechů pražených na másle s vanilkovým cukrem a špetkou soli
skořice

Ušleháme smetanu a na pánvi si upražíme ořechy na troše másla s cukrem a medem. Necháme vychladnout a zlehka vmícháme do smetanové směsi. Cukr si zkaramelizujeme, zalijeme kondenzovaným mlékem a vaříme, dokud se karamel nerozpustí. Nakonec mírně osolíme a zamícháme vše dohromady. Výborným pomocníkem je stroj zvaný zmrzlinovač.

Zmrzlinu dáme do mističek a na závěr zlehka zasypeme skořicí.

Další recepty Celý díl

Upozorňujeme, že recepty z pořadu Peče celá země mohly být při natáčení z technických důvodů pozměněny a zároveň, že suroviny od různých výrobců mohou mít odlišné složení, což může ovlivnit výsledný produkt.