Pavlova s vůní citrónu

„Pavlova. Kdo by neznal pohádku o ruské baletce Anně Pavlově a její sukýnce, která byla tak nadýchaná, že když Anna tančila, vypadala jako by se vznášela. Romantická představa. Nicméně Pavlova je výtečný dezert. Sladkost ‚pusinky‘ je doplněna šlehačkou, která se nesladí a nakyslým či pikantním ovocem.”
Korpus
12 bílků
špetka soli
660 g moučkového cukru
4 lžíce kakaa
2 lžičky vinného octa
vanilka
4 lžičky kukuřičného škrobu
Předehřejeme troubu na 180 °C a na pečicí papír si nakreslíme kola o průměru 23 cm (celkem třikrát). Ušleháme bílky se solí téměř do tuha, poté přisypáváme postupně cukr a nakonec zašleháme ocet, vanilku a škrob.
Vytvoříme kola a pečeme na 180 °C asi 5 minut. Poté stáhneme teplotu na 100 až 120 °C a pečeme ještě hodinu.
Citronový krém – lemon curd (varianta i limetky)
6 žloutků
105 g třtinového cukru
105 ml citronové šťávy
75 g másla
kůra ze 3 biocitronů
Smícháme všechny ingredience a ve vodní lázni za občasného míchání zahříváme, dokud směs nezhoustne na kaši.
Ostružinový krém
6 žloutků
105 g třtinového cukru
105 ml citronové šťávy
75 g másla
100 g rozvařených ostružin
Postup je stejný jako u citronového krému, jen se rozvaří ostružiny s troškou vody (můžeme přidat i lžíci cukru).
Šlehačka
4 šlehačky
kakao
moučkový cukr
Vyšleháme šlehačku,
Zmrzlina
1 šlehačka
1 kondenzované mléko
vanilka
citronová kůra
šťáva ze 2 citronů
Vyšleháme do pěny šlehačku, přidáme kondenzované mléko, vanilku, citronovou kůru a šťávu.
Nalijeme do uzavíratelné mísy a necháme zmrazit, nebo vložíme do zmrzlinovače.
Dekorace
200 g čokolády
ostružiny
Rozpustíme 150 g čokolády nad vodní lázní a až se začne voda vařit, vypneme plamen a necháme čokoládu rozpustit. Poté přidáme zbytek čokolády, tedy 50 g, a rozpustíme – tím ji prakticky temperujeme. Tvoříme různé tvary a ornamenty dle fantazie.
Dokončení
Korpus pomažeme krémy a šlehačkou, spojíme a vrchní patro dodekorujeme čokoládovými ozdobami a ostružinami.
Servírujeme se zmrzlinou.
Upozorňujeme, že recepty z pořadu Peče celá země mohly být při natáčení z technických důvodů pozměněny a zároveň, že suroviny od různých výrobců mohou mít odlišné složení, což může ovlivnit výsledný produkt.