Čokoládová pavlova

„Musím se přiznat, že pusinky a tomu podobné věci, jako je Pavlova, nepatří mezi mé favority. Je to výzva.“
Korpus
8 vajec
400 g cukru
2 lžičky vinného octa
2 lžičky kukuřičného škrobu
Nejdříve vyložíme tři plechy pečicím papírem, na jejichž ruby předem namalujeme kruhy a předehřejeme troubu na 120 °C.
Ušleháme bílky na vysoké otáčky, dokud nezačnou pěnit. Pak přidáme polovinu cukru a šleháme na nižší otáčky, dokud se cukr nerozpustí.
Přidáme druhou polovinu cukru a šleháme dál cca 10 minut. Poté zvýšíme otáčky a krátce zašleháme ocet. Přes jemné sítko prosejeme do sněhu škrob a pomocí gumové stěrky ho pečlivě zamícháme do sněhu.
Cukrářským pytlíkem vytvarujeme kola na předkreslený pečicí papír a pečeme cca 90 minut.
Pařížská šlehačka
1 000 ml smetany 33%
125 g kakaa
175 g cukru
Svaříme smetanu s cukrem a kakaem a před vyšleháním necháme řádně vychladit.
Ozdoby
250 g čokolády
Vytemperujeme čokoládu a vytvarujeme ozdoby a misky na sorbet.
Sorbet
400 g mraženého lesního ovoce
Zmražené ovoce dáme do zmrzlinovače.
Dokončení
Korpusy skládáme na sebe a plníme pařížskou šlehačkou.
Nakonec dozdobíme čokoládovou dekorací a zmrzlinu umístíme do čokoládových mističek.
Upozorňujeme, že recepty z pořadu Peče celá země mohly být při natáčení z technických důvodů pozměněny a zároveň, že suroviny od různých výrobců mohou mít odlišné složení, což může ovlivnit výsledný produkt.