Malinový mirror glaze

„Dort s lesklou polevou je pro mne neznámou. Viděla jsem ho pouze na obrázcích v časopisech. Říkala jsem si, jak někdo může být tak šikovný… Když jsem si to šla poprvé vyzkoušet, výsledek nebyl jako z časopisu, ale rodince to chutnalo. Poleva se zdá být složitá, ale není. Dortík jsem měla malinko vypouklý, ale na tuto polevu je lepší mít rovný povrch, aby hned nestékala z povrchu na boky.“

Korpus

90 g polohrubé mouky
90 g cukru krupice
špetka soli
špetka kypřícího prášku
3 vejce
2 lžíce horké vody
kakao

Nejdříve si oddělíme žloutky od bílků. Ty si nejdříve ušleháme se solí do tuha a potom přidáme cukr, vajíčka, horkou vodu a nakonec lehce vmícháme mouku s kypřícím práškem a kakaem.

Vymažeme si sádlem kulatou formu, vysypeme moukou, vylijeme těsto a pečeme v troubě na 190 °C cca půl hodiny. Dort je upečený, když do něj píchneme špejlí a nelepí se.

Tvarohová pěna

3 žloutky
200 g cukru moučka
citonová šťáva
citronová kůra
250 g tučného tvarohu
plátková želatina
1 šlehačka 33%

Ve vodní lázni si nejdříve ušleháme žloutky s částí cukru a citronovou šťávou do husté kašičky. Následně vychladíme a postupně přidáme tvaroh, citronovou kůru a zbytek cukru. Namočíme si ve vlažné vodě plátkovou želatinu a po rozpuštění opatrně vmícháme do tvarohové směsi.

Nakonec jemně vmícháme ušlehanou šlehačku.

Ovocný želatinový plát

250 až 300 g malin
150 až 200 g cukru krupice
sáček želatiny

Do kastrůlku si dáme maliny s cukrem a pomalu rozvaříme. Ve vodě si rozmícháme želatinu a opatrně smícháme s malinami a chvilku povaříme.

Poté nalijeme želé do silikonové formy a dáme prudce zchladit.

Když máme vychladlý piškot, vložíme ho na dno dortové formy, nalijeme část tvarohové pěny, položíme zchladlý malinový korpus a zalijeme zbytkem tvarohové pěny.

Vše dáme prudce zamrazit.

Poleva

150 g cukru
100 ml vody
100 g kondenzovaného mléka
175 g bílé čokolády
10 g práškové želatiny + 60 ml vody na nabobtnání

+ maliny a čokoláda (na dozdobení)

Nejdříve si dáme do misky vlažnou vodu a dáme do ní nabobtnat želatinu.

V kastrůlku si svaříme cukr s vodou, přidáme kondenzované mléko a vaříme. Poté přidáme nabobtnalou želatinu (stáhneme z plotny) a nakonec přimícháme čokoládu, kterou rozmícháme do jemna. Polevu mícháme, dokud nebude mít takovou konzistenci, aby šla nalévat na dort. Přidáme do ní potravinářské barvy, tím nám vznikne žíhaný efekt.

Zmrzlý dort si vyndáme z formy, položíme na mřížku a naléváme střídavě mirror polevu. Dort dozdobíme malinami a čokoládovými ozdobami.

Další recepty Celý díl

Upozorňujeme, že recepty z pořadu Peče celá země mohly být při natáčení z technických důvodů pozměněny a zároveň, že suroviny od různých výrobců mohou mít odlišné složení, což může ovlivnit výsledný produkt.