Mega kremrole

Roličky plněné krémem, zkráceně kremrole, to je sice tradiční český zákusek, nicméně recept na tuto dobrotu k nám pravděpodobně doputoval ještě v dobách společné monarchie z Rakouska, kde jim říkají Schaumrollen. A stejný zákusek najdeme i v Německu, kde si ho v cukrárnách milovníci sladkého vychutnávají pod romantičtějším pojmenováním Schillerlocken.

Vodánek

1000 g hladké mouky
500 g ledové vody
50 g másla
10 g citronové šťávy
20 g soli

Všechny ingredience na vodánek zpracujeme v hladké nelepivé těsto a dobře zakryté necháme 30 minut odpočinout.

Máslová kostka

600 g másla
180 g hladké mouky

+ 2 vejce na mašlování

Mezitím rychle a krátce smícháme ingredience na máslové těsto. Rozdělíme na dvě poloviny a z každé vytvarujeme obdélník o tloušťce 1 cm.

Odpočatý vodánek rozdělíme na dvě poloviny a postupně rozválíme na obdélník dvakrát větší, než je ten máslový. Ten položíme na rozválený vodánek a dobře jej ze všech stran uzavřeme.

Opatrně rozválíme na pomoučené ploše na obdélník asi 60 × 20 cm, obě strany přeložíme směrem doprostřed a potom přeložíme ještě jednou tak, že vzniknou 4 vrstvy máslového těsta ve vodánku.

Necháme dobře zakryté v lednici odpočinout a celý proces zopakujeme i s odpočinutím ještě dvakrát.

Dobře proválené a vychlazené těsto rozválíme na 3 až 4 mm, potřeme rozšlehaným vajíčkem a nakrájíme na 2 cm pásky, které opatrně namotáme na tvořítka a upečeme ve vyhřáté troubě při 180 °C dozlatova.

Opatrně sejmeme z tvořítek a necháme vychladnout.

Sněhová náplň

600 g cukru krupice
300 g bílků
200 g vody
1 ks vanilky

+ cukr moučka na posypání

Na sníh svaříme ⅔ cukru s vodou na teplotu 115 až 118 °C, zatímco šleháme bílky se zbylým cukrem a vyškrabanou vanilkou.

Hotový vařící sirup nalijeme při stálém šlehání do bílků a vyšleháme do vlažna a pevna.

Sněhem naplníme vychladlé kremrole pomocí sáčku s hvězdicovou trubičkou. Posypeme lehce cukrem.

Další recepty Celý díl

Upozorňujeme, že recepty z pořadu Peče celá země mohly být při natáčení z technických důvodů pozměněny a zároveň, že suroviny od různých výrobců mohou mít odlišné složení, což může ovlivnit výsledný produkt.