Technická výzvaI. řada

Laskonky

Jde o originální českou dobrotu, která má, podobně jako mnoho jiných zákusků, svou vzdálenou sestřenku ve sladké Francii. Tou je jedna z hvězd tamních cukrářů, slavná makronka.

Korpus

130 g bílků
270 g cukru krupice (1/3 nasypeme do bílků a 2/3 svaříme na 115 °C s trochou vody)
180 g mandlové mouky
80 g cukru moučka
2 g soli

Šleháme bílky s částí cukru do pěny, do které následně v tenkém pramínku nalijeme svařený cukr (za chodu stroje). Nastrouhané mandle a sůl i s prosátým moučkovým cukrem vmícháme do pevného sněhu.

Hmotu rozetřeme přes laskonkovou šablonu na pečicí papír.

Laskonky vložíme do trouby předehřáté na 135 °C, teplotu hned po vložení ztlumíme na 110 °C a pečeme cca 20 minut. Následně znovu ztlumíme teplotu, a to na 60 °C – dosoušíme 20 až 30 minut. Laskonky musí „zvonit“ a být bílé.

Griliáš

200 g pražených mandlí
160 g cukru krupice
špetka soli

Roztavíme cukr krupici na světlý karamel, do kterého vmícháme opražené mandle a tím vytvoříme griliáš, který necháme vychladnout a poté nadrtíme najemno. Část nasypeme do hotového krému a část si schováme na obsypání plněné laskonky.

Krém

100 g bílků
200 g cukru krupice
300 g másla

Cukr s trochou vody svaříme na bublinu (115 °C) a tímto svařeným cukrem zaléváme bílek, který šleháme, za chodu šlehače.

Změklé máslo vyšleháme v misce do pěny a lehce promícháme s vychladlým ušlehaným sněhem. Přidáme část namletého či jemně nadrceného griliáše.

Krém bude velmi lehký, nadýchaný.

Dokončení

Laskonky plníme 2 kusy k sobě a boky, kde je vidět krém, dozdobíme najemno sekaným griliášem.

Další recepty Celý díl

Upozorňujeme, že recepty z pořadu Peče celá země mohly být při natáčení z technických důvodů pozměněny a zároveň, že suroviny od různých výrobců mohou mít odlišné složení, což může ovlivnit výsledný produkt.