Tradiční makový květ
„Recept mám od paní učitelky, ke které jsem chodívala na doučování němčiny. Pokaždé, když jsem přišla, byl na stole makový závin s čajem. Dlouho jsem ho měla uložený v receptech. Našla jsem ho až před pár lety, když jsem chtěla udělat něco dobrého pro děti na tábor. Pokaždé měl podobu závinu, ale až po zadání jsem zkusila jinou podobu. Ochutnal i ten, kdo sladké normálně moc nejí.”
Těsto
450 g polohrubé mouky
200 ml mléka
40 g čerstvého droždí
4 polévkové lžíce mletého cukru
50 ml oleje
2 vaječné žloutky
špetka soli
bílek na potření
Nasypeme mouku do misky a uděláme v ní důlek, do kterého nalijeme vlažné mléko, rozdrtíme droždí, přidáme cukr a počkáme, až vzejde kvásek. Potom přidáme žloutky, špetku soli a olej. Vypracujeme těsto a necháme půl hodiny kynout.
Náplň
200 g mletého máku
100 až 200 ml mléka
100 g švestkových povidel
Spaříme mák horkým mlékem a přimícháme švestková povidla.
Rozdělíme náplň na 3 stejné části, těsto rozdělíme na 4 stejné části a vyválíme jej do kulata (můžeme použít formu jako šablonu).
Na plech položíme pečící papír, dáme na něj vyválené těsto a natřeme částí náplně. Takto budeme na sebe vrstvit i zbytek těsta a náplně, přičemž poslední vrstva je těsto.
Pomocí skleničky označíme střed a od středu rozdělíme těsto ostrým nožem na 8 částí. Každou část rozdělíme na polovinu (vznikne 16 částí). Do každé ruky vezmeme jednu polovinu a vytočíme směrem od sebe.
Takto pokračujeme po celém obvodu, úhledně urovnáváme okraje vzniklého květu a potom celý květ potřeme bílkem. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C cca 40 minut.
Upozorňujeme, že recepty z pořadu Peče celá země mohly být při natáčení z technických důvodů pozměněny a zároveň, že suroviny od různých výrobců mohou mít odlišné složení, což může ovlivnit výsledný produkt.