Makový květ s broskvovým rozvarem
„Makový květ jsem upekla pro svého přítele, aby na mě myslel, když jsem byla pryč. Doufám, že mu opravdu chutnal a nebyl to jen zastírací manévr pro klidnou domácnost.“
Těsto
450 g polohrubé mouky
200 ml plnotučného mléka
40 g droždí
4 lžíce cukru
60 g rozpuštěného másla
2 žloutky
špetka soli
Necháme vzejít kvásek. Prosejeme mouku se solí a přidáváme kvásek, žloutky, rozpuštěné máslo a zbytek mléka. Uhněteme tak, aby těsto nelepilo a bylo jemné. Necháme kynout cca 30 minut.
Náplň
300 g mletého máku
150 ml mléka
150 g povidel z broskví
máslo na potření
Spaříme mák horkým mlékem a v něm rozmícháme dvě třetiny povidel.
Povidla z broskví
1 kg zralých broskví
150 g cukru
mletý hřebíček
mletý muškátový oříšek
kůra z citrónu
Oloupeme broskve, nakrájíme na kousky a dáme péct v pekáčku na 220 °C. Po 25 minutách promícháme, rozmačkáme s cukrem a kořením a pečeme ještě 30 minut do tmavší barvy.
Zdobení
vajíčko na potření
plátky mandlí
Těsto rozdělíme na 4 části a vyválíme placky o velikosti formy. První položíme na plech vyložený pečícím papírem, potřeme máslem a náplněmi (doprostřed přijdou jen povidla) a skládáme na sebe.
Doprostřed dáme skleničku, okolo ní těsto nařežeme na dvanáct paprsků, otočíme vždy dva k sobě a spojíme konce. Potřeme vajíčkem a ozdobíme mandlemi po obvodu. Pečeme na 180 °C asi 40 minut.
Upozorňujeme, že recepty z pořadu Peče celá země mohly být při natáčení z technických důvodů pozměněny a zároveň, že suroviny od různých výrobců mohou mít odlišné složení, což může ovlivnit výsledný produkt.