PavlínaKreativní výzvaI. řada

Dort z medového těsta

„Pečení dortů se mi vždycky zdálo strašně složité. Pamatuji si, jak babička vždycky upekla obří ořechový dort ozdobený krémem a vlašskými ořechy, anebo dvě barvy těsta, která pak různě poskládala, a v řezu to dělalo úžasnou mozaiku. Moje mamka zase dělala krásné podkovy, buď s čokoládou, anebo s ovocem a želatinou. Prostě každá měla své oblíbené, ale výborné. Tím, že jsem v tom vyrůstala, přijdou mi jako dorty nejkrásnější. Když teď všude vidím dorty potahované a barvené, říkám si, že bych měla jít s dobou, ale nějak mi to nejde. Jednou jsem si koupila kalendář s recepty od známých děvčat z rádia. Velice mě zaujal recept na dort, který se jmenoval ‚Dort Zázrak‘. Nejenom obrázek, ale i název mě hodně zaujal. Dort byl vyrobený z medového těsta, jen tak promazaný krémem a zdobený ořechy a čokoládou. Tak jsem si ho jednou vyzkoušela udělat jen tak, ke kafíčku. No, tento recept jsem od té doby zařadila mezi své top recepty. Dělám z něj i vánoční dortíky, je prostě úžasný. A jak si každý oblíbí něco svého, když peču dort já, tak nejraději ten medový :-) . Těsto je neutrální a tak se dá kombinovat jak s krémem, čokoládou, tak i s ovocem. Záleží na tom, kdy dort pečeme a pro koho. Jen si vždycky musím navýšit ingredience, protože základní těsto je jen na pár kulatých plátů.“

Korpus

1 lžíce medu
30 g tuku
100 g cukru
1 vejce
1 lžička jedlé sody
230 g hladké mouky
vanilkový cukr

Krém

½ litru mléka
4 lžíce hladké mouky
300 g másla
240 g cukru
rum
meruňková marmeláda

Zdobení

slaný karamel
oříšky

Do kastrůlku si dáme med, cukr, tuk, vanilku a vejce. Šleháme ve vodní lázni do zhoustnutí. Pak přidáme sodu a ještě chvilku šleháme. Poté vmícháme hladkou mouku. Na válu zpracujeme vlažné těsto, rozdělíme na 5 dílů, vyválíme tenké kulaté placky, vykrojíme si požadované tvary, které pečeme v troubě 180 °C pár minut.

Z mléka a mouky si uvaříme kaši a necháme vychladnout. Utřeme si máslo s cukrem a postupně přidáme kaši a rum.

Placky si promažeme krémem, některé placky můžeme potřít meruňkovou marmeládou, jsou pak vláčnější a chutnější. Dort dozdobíme slaným karamelem a oříšky.

Karamel

200 g cukru krupice
50–70 g másle
100–150 ml šlehačky

Karamelové ozdoby

100–150 g cukru krupice
lžička medu

Další recepty Celý díl

Upozorňujeme, že recepty z pořadu Peče celá země mohly být při natáčení z technických důvodů pozměněny a zároveň, že suroviny od různých výrobců mohou mít odlišné složení, což může ovlivnit výsledný produkt.