PavlínaOsobní výzvaI. řada

Vláčná bábovka s čokoládovou polevou

„Bábovku jsem poprvé ochutnala, když jsme jeli na výlet na Seč. U vody vytráví, tak babička vždy vozila něco dobrého s sebou. To jsem zdědila po ní, nikdy neodjíždím na výlet, aniž bych něco dobrého rodince nevezla :-) . Protože jsme to jako děti znaly, už po prvním vykoupání jsme loudily. Babička byla výborná hospodyňka. Vytáhla z košíku bábovku, kterou jsme nikdy neviděly. Bábovky nás většinou dusily, jak jsme to hltaly, ale tahle byla jiná. Tak sladká a tak klouzavá. Ten zážitek se mi zavrtal do paměti a když jsem dospěla a babička už mezi námi nebyla, vzpomněla jsem si na to. Tak jsme s mamkou hledaly ve starých sešitech, co po babičce měla schované a hurá, recept byl na světě :-) . U nás doma si získala své místečko v oblíbenosti a vím, že když ji upeču, tak se po ní jen zapráší :-) . Pokud nemám doma čokoládu Kaštany, tak tam dám jinou, to vůbec nevadí. Znám i jiné recepty na bábovky, tahle je hodně jednoduchá, ale vrací mě do dětství za babičkou. To byla pro mě jasná volba.“

250 g hladké mouky
4 vejce
250 g cukru
½ skleničky oleje
100–150 g čokolády (nejlepší jsou kaštany)
1 kypřící prášek do pečiva
¾ skleničky vody
vanilkový cukr

Poleva

200 g hořké čokolády
50 g másla
rum dle chuti
100 g oříšků na posypání bábovky (vlašské nebo lískové; upražit na pánvi s trochou másla, např. lžičkou)

Nejdříve si ušleháme sníh ze čtyř bílků. V druhé míse si utřeme žloutky s cukrem, přidáme vodu a olej, pak vsypeme mouku s kypřícím práškem a vanilkový cukr. Potom přidáme nastrouhanou čokoládu Kaštany a nakonec zlehka vmícháme sníh.

Vymažeme si sádlem bábovkovou formu, vysypeme hrubší moukou, nalijeme těsto a dáme do předehřáté trouby na 190 °C zhruba na půl hodiny. Když se bábovka peče rychleji navrchu, přikryji to pečícím papírem.

Vychladlé vyklopíme a pocákáme rozpuštěnou čokoládou s kapkou rumu a posypeme opraženými vlašskými nebo lískovými ořechy.

Tato bábovka je krásně vláčná. Dá se při ní hodně improvizovat: třeba jaký druh čokolády nastrouháme dovnitř, takovou chuť bude mít. Zdobeni se také meze nekladou. Jednou jsem ji navrchu zdobila čokoládovou polevou a karamelizovanou hruškou. Je jednoduchá na přípravu, ale má úžasnou chuť. Stoji za vyzkoušení.

Další recepty Celý díl

Upozorňujeme, že recepty z pořadu Peče celá země mohly být při natáčení z technických důvodů pozměněny a zároveň, že suroviny od různých výrobců mohou mít odlišné složení, což může ovlivnit výsledný produkt.