Čokoládový dort

„Můj manžel miluje pařížský dort a harlekýn, jiný skoro nejí. Proto byla jasná volba, že zvolím svůj oblíbený recept na čokoládový dort. Recepty na korpus i krém jsem si postupně v rámci času našla na internetu či v různých diskuzích, ladila mnohokrát a finální podoba vždy moc chutná. Dělám jen s různým zdobením, plním dle chuti i šlehačkou dle příležitosti, ke které je dort připraven.“

Korpus

240 g kvalitní čokolády (min. 52%)
240 g másla pokojové teploty
320 g cukru krupice
300 g polohrubé mouky
12 vajec pokojové teploty
6 lžic mléka
2 lžíce kakaa
1 prášek do pečiva
olej ve spreji na vystříkání ráfku

Zapneme troubu na pečení na 160 °C.

Navážíme si všechny suroviny na korpus. Dáme rozpustit čokoládu (ať vychladne). Utřeme máslo s cukrem, přidáme žloutky a šleháme do pěny. Přidáme rozpuštěnou čokoládu. Vmícháme mléko. Kakao smícháme s mouku a práškem do pečiva. Postupně vmícháme. V řádně odmaštěné míse (citronem/octem) vyšleháme pevný sníh z bílků a pár zrníčky soli. Nakonec vmícháme ručně ušlehaný sníh z bílků. Nalejeme do dvou ráfků (vystříkaných olejem. (Pokud pečeme ve 2 ráfcích je vždy korpus vyšší, než když budeme péct jen v jednom a lépe se i rozkrajuje.) Pořádně zarovnáme dohladka a dáme péct najednou. Pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 45 minut. (Zkouším špejlí, zda je propečený.)

Krém

1,2 l mléka
4 čokoládové pudinky extra s mátou
500 g másla pokojové teploty
200 g čokolády rozpustit + 100 g nechat do krému
moučkový cukr dle chuti

Uvaříme puding v mléce. Vychlazený puding přendáme do mísy, vyšleháme do hladké kaše postupně vmícháme rozměklé máslo. Čokoládu rozehřejeme v kastrolku ve vodní lázni a za stálého šlehání ji přiléváme do krému. Osladíme podle chuti moučkovým cukrem a šleháme asi 2 minuty či do požadované hladkosti. Než vychladne korpus, připravíme ještě kakaový sirup.

Kakaový sirup

1/4 hrnku krupicového cukru
1 menší lžíce holandského kakaa
1/2 hrnku vody

Cukr a kakao smícháme v rendlíku, přilejeme vodu a na mírném ohni mícháme, dokud se cukr nerozpustí a poté odstavíme.

Každý korpus po vychladnutí rozkrojíme na půlky. Vzniknou nám tedy 4 pláty. Dáme na podložku pečící papír (stačí malý kousek doprostřed korpusu) a sestavíme dort. Korpus pokapeme kakaovým sirupem, naneseme čokoládový, zarovnáme. Dáme další plát, pokapeme kakaovým sirupem, uděláme z čokoládového krému pomocí kornoutku mantinel (výška stejný jako výška korpusu) a doprostřed dáme šlehačku. Zahladíme. Umístíme další patro korpusu a zopakujeme postup. Pokapeme sirupem a naneseme vrstvu čokoládového krému. Zahladíme. Dáme poslední plát. Obmažeme jen boční strany dortu dohladka a dáme chladit. Po částečném ztuhnutí dort otočíme na zlatou podložku (servírovací podložku) a obmažeme nyní i z vrchu a dočistíme všechny strany.

Hladím pomocí stěrky, kterou si namáčím do teplé vody a vždy utřu.

Pomocí sáčku se zdobící špičkou nazdobím dort dle fantazie. Na závěr přenesu čokoládový květ a dort nechám řádně zachladit.

Čokoládový květ na dekoraci

100 g čokolády na dekorace
zlatá prachová barva
alkohol do prachové barvy (slivovice atd.)

Rozpustíme čokoládu a namalujeme na pečicí papír lístky kytičky: 5 listů – 10 cm, 5 listů – 5 cm (uděláme vždy náhradní). Dáme do skleniček atd. pro požadovaný tvar a necháme ztuhnout. Následně namalujeme opatrně zlatou prachovou barvou.

Slepíme květ na pečicím papíru (střed – nastrouháme trošku čokolády), přeneseme na dort, doupravíme a servírujeme.

Dekorace

2× kvalitní šlehačka min. 33%
moučkový cukr
vanilkový cukr
2× ztužovač šlehačky
150 g kvalitní čokolády na dekoraci dortu

Další recepty Celý díl

Upozorňujeme, že recepty z pořadu Peče celá země mohly být při natáčení z technických důvodů pozměněny a zároveň, že suroviny od různých výrobců mohou mít odlišné složení, což může ovlivnit výsledný produkt.