Čokoládový dort s podmáslím

„Už několikátý recept, který mám od ‚Dity P.‘, ale já ji prostě miluju. Na její pořad jsme se vždycky dívali a moc mě bavila, proto jsem jí důvěřoval i tentokrát a sáhnul jsem po receptu na čokoládový dort. Dort bych dal své kamarádce, která čokoládu miluje a ačkoliv je náš vztah lehký a skvělý, její život takový momentálně není. Je těžký a hořký jako právě čokoláda, proto mě pro tento dort i inspirovala.”

Korpus

250 ml vody
125 g másla nakrájeného na kostky + na vymazání forem
35 g kakaa (prosátého)
300 g hladké mouky (prosáté)
1 lžička jedlé sody
400 g krupicového cukru
2 vejce
125 ml podmáslí
1 lžička vanilkového extraktu

Čokoládový krém

250 ml smetany ke šlehání
500 g hořké čokolády
140 g másla

Předehřejeme troubu na 160 °C. Do kastrolu nalijeme vodu, přidáme máslo a kakao a za stálého míchání zahříváme na mírném ohni, až se máslo rozpustí. Do velké mísy nasypeme mouku, jedlou sodu a cukr, přilijeme rozehřátou kakaovou směs a elektrickým šlehačem vše důkladně promícháme. Nakonec přidáme vejce, podmáslí a vanilkový extrakt a znovu vše promícháme.

Těsto rovnoměrně rozdělíme do dvou kulatých dortových forem o průměru 18 cm, lehce vymazaných máslem a vyložených pečicím papírem. Pečeme 40–45 minut, nebo až špejle zapíchnutá do středu dortu zůstane po vytažení čistá. Upečené korpusy necháme ve formě 10 minut chladnout, pak je opatrně vyndáme a necháme je vychladnout úplně.

Mezitím si připravíme čokoládový krém. V kastrolu na středním ohni přivedeme k varu smetanu. Sundáme kastrol z plotny a nalámeme do něj čokoládu. Počkáme asi 5 minut, až se čokoláda rozpustí a metlou směs promícháme dohladka. Přendáme krém do čisté misky a necháme ho vychladnout. Občas ho promícháme gumovou stěrkou.

Pilkovým nožem nebo nití, stejně jako knedlíky, rozřízneme oba korpusy vodorovně na poloviny. Jeden plát položíme na servírovací talíř a potřeme ho čtvrtinou krému, přiklopíme ho druhým plátem, lehce ho přitiskneme a také ho potřeme čtvrtinou krému. Stejně pokračujeme se třetím i čtvrtým plátem.

Další recepty Celý díl

Upozorňujeme, že recepty z pořadu Peče celá země mohly být při natáčení z technických důvodů pozměněny a zároveň, že suroviny od různých výrobců mohou mít odlišné složení, což může ovlivnit výsledný produkt.