JendaKreativní výzvaI. řada

Bezlepkový dort pro kamarádku

„U pečení mnohdy nepřemýšlíte nad klasickými ingrediencemi, jako je mouka, máslo, cukr nebo ořechy. Prostě je používáte dnes a denně a fungují. Když jsem poznal svoji spolubydlící a kamarádku Klári, zjistil jsem, že kromě diabetické diety musí dodržovat také striktní bezlepkovou dietu, má intoleranci na laktózu a alergii na ořechy. Na jednoho člověka trochu moc, že? To mě ale přivedlo na myšlenku upéct něco, co by si mohla dát s chutí i ona. Pro někoho s tolika omezeními je řada věcí tabu. Chtěl jsem to změnit. Chtěl jsem jí udělat radost a vytvořit něco, co si bude moct dát. Věděl jsem, co má ráda, a tak už zbývalo jen vymyslet ingredience a ‚náhražky ‘, které použiji a budou fungovat stejně dobře jako ty klasické. Chvíli to trvalo, protože mouka bez lepku, náhražky cukru nebo mléčné produkty bez laktózy se ‚chovají‘ zkrátka jinak. Ale nakonec se to povedlo a jako perličku jsem použil celkem jednoduchý trik, který je ale hodně efektní. Protože když máte někoho rádi, není to věc, která je povrchová a na první pohled vidět. A o tom je můj dort pro blízkého, pro Karlíto.“

Korpus

1. patro
9 vajec
270 g cukru
75 g bezlaktozového másla
250 g bezlepkové mouky
50 g kakao

2. patro
5 vajec (menších)
135 g cukru
37 g bezlaktozového másla
120 g bezlepkové mouky
30 g kakao

Začneme spodním korpusem. Oddělíme žloutky a bílky. Bílky a 100 g cukru vyšleháme do pevného sněhu. Žloutky a 170 g cukru šleháme cca 10 minut na nejvyšší otáčky. Do žloutkové pěny přidáme rozpuštěné máslo a promícháme. Přes cedník přidáme mouku, kakao a zamícháme opravdu jen rukou. Dáme péct na 40 minut při teplotě 170 stupňů.

Druhý korpus připravíme stejně, jen jej vylijeme do dutých forem.

Domácí karamel

90 g cukru krupice
60 g bezlakotozového másla
110 g bezlaktozové šlehačky

Máslo necháme rozpustit na menší pánvičce, dokud nemá zlatavou barvu (díky čemuž bude mít karamel intenzivnější chuť). Poté přilijeme šlehačku, snížíme teplotu a mícháme, dokud se tekutiny nespojí. Přidáme sladidlo a zhruba minutu promícháváme. Následuje jemné osolení, které „vytáhne“ chuť karamelu. Máslo a šlehačka mají tendenci se oddělovat, proto je ideální tekutou hmotu rozmixovat v mixéru dohladka (vznikne extrémně jemná konzistence omáčky). Většina karamelu přijde do krému, ale část si necháme na polití/zdobení dortu.

Krém

2000 ml bezlaktózového mléka
8x bezlepkový vanilkový pudink
8 lžic krystalového cukru
500 g bezlaktozového másla
bezlepkové bělící barvivo
bezlepkové růžové barvivo
800 ml bezlaktozové šlehačky 30%
moučkový cukr na dochucení

Mléko osladíme a uvaříme pudink v mléce. Necháme vychladnout a šleháme v robotu, aby se v něm netvořily hrudky. Mezitím na dno hrnce nasypeme cukr, necháme rozpustit. Přidáme nakrájené kousky másla, opět provaříme a přidáme smetanu. Karamel dáme na chvíli vychladit do lednice. Do pudinku přidáme změklé máslo. Přidáme vychladlý karamel a vyšleháme do hladka. Případně přidáme moučkový cukr. Nakonec přidáme vybělovací barvivo a růžové barvivo. Krém necháme vychladit.

Před plněním dortu vyšleháme šlehačku a spojíme jí s vychlazeným pudinkovým krémem.

Ganáž

625 g čokoláda v čočkách 70%
1000 ml bezlaktozové smetany 30%

Smetanu zahřejeme a vylejeme na čokoládu, promícháme. Přikryjeme folií a necháme vyzrávat v lednici.

Sestavení dortu

Spodní patro rozkrojíme na 3 části a naplníme krémém a ganáží. Poté celé patro zalijeme ganáží a necháme vychladit. Horní patro naplníme vzniklou dutinu krémem a spojíme. Celý dort potřeme růžovým krémem a zalijeme ganáží tak, aby nám vrchní část pokryla a po stranách lehce stékala. Dort sestavíme a ozdobíme květy. Napohled obyčejný dort, ale s překvapením uvnitř.

Další recepty Celý díl

Upozorňujeme, že recepty z pořadu Peče celá země mohly být při natáčení z technických důvodů pozměněny a zároveň, že suroviny od různých výrobců mohou mít odlišné složení, což může ovlivnit výsledný produkt.