Dort pro maminku

„Recept na čokoládový korpus používám už pár let v různých variacích, od svatebních dortů po letní dorty s ovocem – je hutný a není moc sladký. Letos jsem ho upravila do tzv. letter cake tvaru a ozdobila cukrářským krémem a ostružinovým curd k máminým narozeninám. Měl velký úspěch. Dort charakterizuje máminy chutě: kyselý curd, čokoláda, vanilkový krém a hodně ovoce!“

Korpus

250 g hladké mouky
3 lžičky prášku do pečiva
0,5 lžičky sody
230 g másla pokojové teploty
2 lžičky vanilkového extraktu
150 g cca 70% hořké čokolády
90 g holandského kakaa
0,5 lžičky soli
250 g cukru
2 vejce
360 g podmáslí

Umícháme cukr s máslem do pěny, světlé pěny, přidáme po jednom vejce a vanilkový extrakt. Alternujeme suché smíchané a prosáté ingredience s podmáslím. Nalejeme do formy, posypeme nasekanou čokoládou a pečeme při 180 °C cca 40–50 min. Necháme zchladnout na mřížce.

První krém

300 g pyré z rozvařených ostružin nebo borůvek (500 g čerstvých nebo mražených)
šťáva z 1 citrónu
60 g cukru
4 žloutky
20 g kukuřičného škrobu
50 g másla

Rozvaříme ovoce, přepasírujeme, přidáme citrónovou šťávu a dosladíme podle chuti. Přivedeme k varu. Smícháme metličkou žloutky se škrobem, vytemperujeme horkým ovocem a pak zamícháme se zbytkem horkého pyré a vaříme do zhoustnutí jako puding. Necháme zchladnout pod potravinářskou folií a vymícháme se změklým máslem.

Druhý krém

500 ml plnotučného mléka
vanilkový lusk
6 žloutků
100 g cukru
35 g kukuřičného škrobu
1 kelímek zakysané smetany

Svaříme mléko s naříznutým vanilkovým luskem, pak ho vyndáme, semínka ponecháme v mléce. Umícháme žloutky se škrobem a cukrem, naředíme horkým mlékem, smícháme se zbytkem a vaříme do zhoustnutí. Necháme vychládnout na pokojovou teplotu a vymícháme s cca dvěma lžícemi zakysané smetany pokojové teploty. Pokud preferujeme nadýchanější krém, místo zakysané smetany je možné přidat šlehačku.

Následně nazdobíme.

Zdobení

čerstvé maliny (100 g)
borůvky (100 g)
mátové lístky
jarní kvítí

Další recepty Celý díl

Upozorňujeme, že recepty z pořadu Peče celá země mohly být při natáčení z technických důvodů pozměněny a zároveň, že suroviny od různých výrobců mohou mít odlišné složení, což může ovlivnit výsledný produkt.