Letní dort zdobený živými květy

„Tento dort milují dospělí i děti. Je to asi nejčastější dort, který peču. Dá se udělat pokaždé trošku jinak a může se improvizovat, jak s korpusem tak i s krémem. Mám ho spojený s létem, sluníčkem a přáteli. Dá se udělat i bez krému, takže ho často nosím na pikniky, které pořádáme s přáteli. Tento dort věnuji svému bratrovi.“

Korpus

500 g čerstvého sýra jako je gervais natural
120 g másla
300 g třtinového cukru
4 vejce
6 zralých banánů
600 g pšeničné celozrnné mouky
3 lžičky prášku do pečiva z vinného kamene
1 lžička sody na pečení
špetka soli
vanilkový extrakt
dvě hrstičky nasekaných vlašských nebo pekanových ořechů

Předehřejeme troubu na 175 °C a vymažeme si formu. Ve velké mixovací nádobě začneme šlehat změklé máslo spolu s cukrem. Když je směs nadýchaná, přidáme gervais, vejce, vanilkový extrakt, rozmačkané banány a lehce promícháme. Ve druhé míse si připravíme všechny suché ingredience a dobře je promícháme. Tedy mouku, prášek do pečiva, sodu na pečení a špetku soli. Nyní promícháme obě směsi dohromady. Dáme péct do trouby na 60 minut nebo dokud nevyjde špejle z těsta suchá.

Připravíme si krém smícháním gervais a javorového sirupu. Dozdobíme živými květy.

Krém

1050 g čerstvého sýra gervais natural
200 g javorového sirupu
modrá spirulina (magic blue) na obarvení krému

Zdobení

jedlé květy (sušené afrikány, ibišek, lístky šalvěje a meduňky namočené ve sladké tempuře, pylová zrnka…)

Další recepty Celý díl

Upozorňujeme, že recepty z pořadu Peče celá země mohly být při natáčení z technických důvodů pozměněny a zároveň, že suroviny od různých výrobců mohou mít odlišné složení, což může ovlivnit výsledný produkt.