Vojtův párty stolek

4,5 hodiny
Pavlova s rebarborou a růžovým vínem
Korpus
300 g bílků
600 g krupicového cukru
200 g vody
2 g soli
1 g červené gelové barvy claret
1 díl cukru vyšleháme se solí a bílky do sněhu. Mezitím si svaříme zbylý cukr s vodou na teplotu 120 °C. Pomalu vléváme do šlehajícího se sněhu a šleháme do plného vychladnutí. Na stěnu sáčku rozetřeme trochu potravinářského barviva, vložíme do něj ⅔ připraveného sněhu a na plechy vytvoříme 4 kruhy o průměru 18 cm. Vložíme do trouby vyhřáté na 140 °C, stáhneme na 120 °C a po 30 minutách na 90 °C. Sušíme 1,5 hodiny.
Krém
100 g čerstvých jahod
250 g rebarborového pyré
100 g krupicového cukru
30 g kukuřičného škrobu
150 g růžového vína
400 g smetany ke šlehání
250 g mascarpone
50 g moučkového cukru
15 g limetkové šťávy
V hrnci svaříme jahody, rebarborové pyré, víno a krupicový cukr. Zahustíme škrobem a povaříme. Rozmixujeme, rozlijeme na plochý talíř, zakryjeme fólií a necháme zchladnout. Vyšleháme smetanu s moučkovým cukrem, přidáme mascarpone a zchladlý rozvar, prošleháme a dochutíme limetkou.
Želé
50 g rebarborového pyré
60 g růžového vína
50 g krupicového cukru
2 g agaru
0,1 g červené gelové barvy claret
Svaříme všechny uvedené ingredience. Povaříme 1 minutu a vlijeme do silikonové formy. Po zchladnutí nakrájíme.
Dekorace
400 g čerstvých jahod
3 plátky jedlého stříbra
50 g jahodníku lesního – čerstvé lístky, kvítky, šlahouny
0,1 g stříbrného prachu v rozprašovači
Kompletace
Každý korpus proložíme krémem a nakrájenými jahodami. Navrchu ozdobíme čtvrtkami jahod, lístky a kvítky jahodníku, kousky stříbra a želé a poprášíme stříbrným prachem.
Fialkové indiánky (15 ks)
Buflery
50 g krupicového cukru
90 g vajec
5 g kukuřičného škrobu
1 g citronové kůry
40 g hladké mouky
0,5 g soli
Vyšleháme bílky s cukrem, kůrou a solí. Všleháme žloutky. Metlou rychle zapracujeme sypké suroviny. Stříkáme na pečící papír kolečka o průměru 5 cm. Pečeme na 200 °C dozlatova.
Krém
⅓ zbylého meringu z předchozího receptu
50 g fialkového sirupu
1 g kyseliny citronové
0,1 g modré gelové barvivy navy blue
0,1 g fialové gelového barvy violet
Zbylý meringue dochutíme sirupem a kyselinou, dáme prošlehat.
Poleva
400 g bílé čokolády
40 g kokosového oleje
Ve vodní lázni rozpustíme bílou čokoládu spolu s kokosovým olejem.
Dekorace
30 g kandovaných fialek
5 g sušené chrpy
1 plátek jedlého stříbra
0,1 g perleťového prachu v rozprašovači
Kompletace
Na vychladlé buflery stříkáme indiánky. Necháme chvíli zaschnout. Namáčíme v bílé čokoládě, kterou jsme přelili do vysoké, úzké nádoby. Zdobíme fialkami, stříbrem a chrpou. Poprášíme perletí. Necháme okapat na mřížce. Dáme vychladit do lednice.
Madlenky s levandulí a pomerančem (12 ks)
Madlenky
100 g krupicového cukru
75 g vajec
35 g mléka
100 g hladké mouky
10 g mandlové mouky
60 g olivového oleje
0,5 g soli
5 g prášku do pečiva
1 g čerstvě nastrouhané pomerančové kůry
0,5 g sušené levandule (½ čajové lžičky)
50 g oleje na vytření formy
Bílky s cukrem, pomerančovou kůrou a solí vyšleháme dotuha. Zašleháme žloutky. Vmícháme mléko, olej a zbylé ingredience. Formu vytřeme olejem, plníme do poloviny. Pečeme na 180 °C asi 12 minut. Zatepla vyklepneme.
Poleva
zbylá rozpuštěná bílá čokolády z předešlého receptu
1 g fialového olejového barviva do čokolády
Do zbylé bílé čokolády přidáme fialové barvivo. Zamícháme.
Dekorace
5 g sušené levandule
1 plátek jedlého stříbra
0,1 g stříbrného prachu v rozprašovači
3 g čerstvě nastrouhané pomerančové kůry
Kompletace
Madlenky namáčíme z jedné třetiny v polevě. Necháme okapat na mřížce, posypeme levandulí, pomerančovou kůrou, stříbrným prachem. Ozdobíme kousky stříbra. Necháme ztuhnout polevu.
Marshmallows s ginem, limetkou a okurkou (30 ks)
Marshmallows
160 g krupicového cukru
70 g moučkového cukru
15 g mleté želatiny
50 g glukózy
25 g vody
25 g okurkového sirupu
40 g limetkové šťávy
50 g ginu
0,1 g kyseliny citronové
2 g čerstvě nastrouhané limetkové kůry
1 g zeleného gelového barviva lime green
Smícháme vodu s ginem a želatinou. Necháme asi 20 minut nabobtnat. Zbylé tekuté suroviny zahřejeme v hrnci spolu s krupicovým cukrem a vaříme asi 2 minuty. Nalijeme na želatinu, přidáme moučkový cukr, kyselinu citronovou, limetkovou kůru a šleháme do zchladnutí. ⅔ nalijeme do ráfku vyloženého pečícím papírem a vytřeného olejem. Zbylou ⅓ obarvíme nazeleno, přidáme do ráfku a mramorujeme špejlí. Necháme zatuhnout přes noc.
Dekorace
200 g krupicového cukru
1 g stříbrného prachu
Kompletace
Ostrým nožem potřeným olejem krájíme kostky, které obalujeme v cukru smíchaném se stříbrným prachem.
Pistáciové financiers s koriandrem a mučenkou (12 ks)
Financiers
110 g bílků
115 g pistáciové mouky
5 g kukuřičného škrobu
110 g krupicového cukru
70 g másla
10 g lístků čerstvého koriandru
0,5 g soli
0,5 g crème tartare
50 g oleje na vytření formy
Přepustíme máslo na hnědé – oříškové. Scedíme, necháme zchladnout. Cukr rozmixujeme s koriandrem. Přidáme bílky, sůl a vyšleháme pevný sníh. Spojíme se sypkými ingrediencemi a vmícháme máslo. Nastříkáme do olejem vymazané formy, pečeme na 180 °C asi 12 minut.
Krém
150 g smetany ke šlehání
250 g mascarpone
50 g pistáciové pasty
100 g moučkového cukru
Vyšleháme smetanu, přidáme ostatní ingredience a vyšleháme hladký krém.
Dekorace
50 g čerstvé dužniny maracuji
30 g mladých čerstvých lístků koriandru
10 g sekaných pistácií
0,1 zlatého prachu v rozprašovači
1 plátek jedlého zlata
Kompletace
Na vychladlé financiers nastříkáme plochou zdobičkou krém, polijeme mučenkou, ozdobíme pistáciemi, kousky zlata a koriandrem. Poprášíme zlatem.
Borůvkové cookies s limoncellem a tymiánem (12 ks)
Sušenky
40 g másla
60 g třtinového cukru
10 g citronové šťávy
20 g limoncella
90 g hladké mouky
1 g soli
1 g jedlé sody
20 g vajec
1 g čerstvé strouhané citronové kůry
0,1 g sušeného tymiánu (¼ čajové lžičky)
250 g čerstvých borůvek
Vše kromě borůvek smícháme dohromady a vytvarujeme kuličky. Pečeme 5 minut na 180 °C. Poté vmáčkneme do každé placičky borůvky a zakulatíme pomocí ráfku. Pečeme dalších 5 minut dozlatova.
Poleva
100 g ricotty
20 g limocella
10 g citronové šťávy
20 g krupicového cukru
Všechny suroviny smícháme dohromady.
Dekorace
20 g větviček čerstvého tymiánu
2 g čerstvé citronové kůry
0,1 g zlatého prachu v rozprašovači
Kompletace
Horké sušenky pocákáme polevou. Po vychladnutí zdobíme citronovou kůrou, tymiánem a zlatým prachem.
Rosé limonáda s mátou (5 l)
Limonáda
1000 g růžového sektu
300 g citronového pyré
300 g čerstvých malin
750 g grepového pyré
300 g limetkového pyré
200 g jader z granátového jablka
300 g třtinového cukru
5 g růžové vody
2000 g perlivé vody
150 g lístků čerstvé máty
1 g perleťového prachu
1000 g ledu
Mátu rozmačkáme s cukrem a limetkovým pyré, přidáme ostatní ingredience, promícháme.
Kompletace
Limonádu přelijeme do nádoby na pití a dosypeme ledem.
Upozorňujeme, že recepty z pořadu Peče celá země mohly být při natáčení z technických důvodů pozměněny a zároveň, že suroviny od různých výrobců mohou mít odlišné složení, což může ovlivnit výsledný produkt.