Monetova Imprese podle Vojty

3 hodiny
Korpus
400 g vajec pokojové teploty
260 g krupicového cukru
68 g slunečnicového oleje
35 g horké vody
5 g vody z květů citrusů
340 g hladké mouky
1 g soli
Vejce vyšleháme s cukrem do pěny, přidáme horkou vodu, prošleháme. Vmícháme sypké ingredience a olej. Pečeme v ráfcích vyložených alobalem asi 45 minut na 170 °C. Po upečení překlopíme dnem vzhůru a necháme na mřížce vychladnout.
Krokant
100 g krupicového cukru
50 g černého sezamu
Cukr rozpustíme na karamel, vmícháme sezam, necháme vychladnout rozetřené na pečícím papíře. Nasekáme.
Sirup
200 g yuzu tea
300 g vody
Yuzu tea svaříme s vodou a necháme vychladit.
Yuzu krém
350 g yuzu tea
150 g pyré z yuzu
500 g smetany ke šlehání
500 g mascarpone
60 g cukru moučka
Smetanu vyšleháme dotuha, přidáme mascarpone a ostatní ingredience prošleháme. Dochutíme citronem a cukrem.
Máslový krém
800 g másla
800 g slazeného kondenzovaného mléka
30 g citronové šťávy
10 g vody z květů citrusů
Máslo vyšleháme s kondenzovaným mlékem, citronovou šťávou a vodou z květů citrusů.
Barvy do tuků
zelená – sage
modrá – midnight blue
modrošedá – ocean
světle modrá – blue bell
hořčičná – mustard
hnědá – chocolate
fialová – lavender
oranžová – mango
oranžová – coral
růžovočervená – melon
žlutá – lemon
černá – black
bílá – whitezlatý prach v rozprašovači a plátkové zlato
Kompletace
Prokrojené pláty korpusu prolijeme sirupem, promažeme yuzu krémem a posypeme sekaným krokantem. Hotový dort obmažeme máslovým krémem. Zbylý krém obarvíme olejovými barvami a špachtlí a cukrářským sáčkem ozdobíme dort dle předlohy. Detaily dekorujeme plátkovým zlatem, patinujeme metalickým prachem.
Upozorňujeme, že recepty z pořadu Peče celá země mohly být při natáčení z technických důvodů pozměněny a zároveň, že suroviny od různých výrobců mohou mít odlišné složení, což může ovlivnit výsledný produkt.