Pie art s krémem z pistácií a čajem matcha podle Vojty

2 hodiny
Těsto
185 g studeného másla
150 g moučkového cukru
150 g vajec
375 g hladké mouky
25 g pistáciové pasty
6 g čaje matcha
3 g soli100 g hladké mouky na podsypání
Máslo nakrájíme na kostky, smícháme s cukrem, moukou, vejci a solí. Vypracujeme hladké těsto. ⅓ dáme stranou, zbytek ochutíme matchou a pistáciovou pastou. Zabalíme do fólie a necháme chladit. Ochucené těsto rozválíme na tloušťku 3 mm, vyložíme jím formu. Překryjeme plátem pečícího papíru a zatížíme kamínky. Pečeme 10 minut na 175 °C. Poté vyndáme kamínky a necháme zchladnout.
Pistáciový krém
150 g změklého másla
150 g moučkového cukru
150 g pistáciové mouky
35 g pistáciové pasty
150 g vajec
2 g čaje matcha
1 g soli
Žloutky utřeme s máslem, ⅔ cukru, pistáciemi a matchou. Bílky vyšleháme se solí a ⅓ cukru do sněhu a vmícháme do krému.
Dokončení
600 g čerstvých zralých meruněk bez pecek
20 g hrubě sekaných iránských pistácií
2 g čaje matcha
0,1 g zlatého prachu v rozprašovači
1 plátek zlata
Kompletace
Korpus plníme krémem z pistácií, poklademe kousky meruněk. Zbylá těsta rozválíme na dva kruhy. Ozdobně prokrajujeme pomocí kruhových tvořítek. Koláč překryjeme nejprve světlým prokrajovaným plátem těsta, poté ochuceným těstem. Zamáčkneme a ořízneme okraje. Pečeme na 165 °C asi 40 minut. Po upečení vyjmeme z formy, okraje posypeme matchou, ozdobíme zlatem a pistáciemi.
Upozorňujeme, že recepty z pořadu Peče celá země mohly být při natáčení z technických důvodů pozměněny a zároveň, že suroviny od různých výrobců mohou mít odlišné složení, což může ovlivnit výsledný produkt.