Romanův mřížkový pie art

2 hodiny
Korpus
700 g hladké mouky
450 g másla
140 g moučkového cukru
7 g soli
1 Vejce
1 kypřící prášek
voda podle potřeby1 žloutek na potření
Smícháme mouku, kypřící prášek, cukr a sůl. Přidáme vychlazené máslo nakrájené na kostičky a žloutek. Po lžících přidáváme studenou vodu a zaděláme tužší těsto, které dáme vychladit do lednice. Část těsta použijeme na dekoraci.
Jablečná náplň
50 g másla
200 g krystalového cukru
1200 g oloupaných jablek
20 g kukuřičného škrobu
3 lžičky mleté skořice
½ lžičky muškátového oříšku
2 lžičky pomerančové kůry
100 g rozinek
½ lžičky mletého hřebíčku
150 g vlašských ořechů
50 cl rumu
Oloupaná jablka bez jadřinců nakrájíme na hrubší kostky. Rozpustíme máslo, přidáme cukr, jablka, rum, všechno koření, rozinky a pomerančovou kůru. Směs povaříme. Ze směsi odebereme přebytečnou vodu do rendlíku, zredukujeme a zahustíme škrobem. Vrátíme do směsi s jablky a přidáme ořechy.
Kompletace
Koláčovou formu vyložíme plátem těsta, včetně stran. Jablečnou náplň rozprostřeme na těsto. Koláč zdobíme zbytkem těsta, ze kterého uděláme mřížku a vykrájíme lístky a květiny. Potřeme žloutkem. Pečeme ve vyhřáté troubě na 170 °C na horkovzduch asi 1 hodinu.
Upozorňujeme, že recepty z pořadu Peče celá země mohly být při natáčení z technických důvodů pozměněny a zároveň, že suroviny od různých výrobců mohou mít odlišné složení, což může ovlivnit výsledný produkt.