TerezaKreativní výzvaIII. řada

Malinový medvídek chlupáč podle Terezy

4 hodiny

Banánový korpus

20 vajec
špetka soli
560 g krupicového cukru
70 g oleje
550 g mouky
50 g kakaa
2 banány
120 g kešu oříšků

Vše rozdělíme a pečeme nadvakrát.

Kešu opražíme v troubě na 160 °C asi 12 minut a obalíme v mouce.

Bílky se špetkou soli vyšleháme v robotu, postupně přidáme cukr krystal. Když je sníh pevný, přidáme najednou žloutky smíchané s olejem a namačkaným banánem a šleháme asi 3 minuty. Přes sítko přidáme mouku smíchanou s kakaem. Vše zapracujeme stěrkou. Z první várky odlejeme těsto do mističky o průměru 18 cm a do čtvercového ráfku o velikosti asi 15 cm. Do zbytku těsta vmícháme kešu oříšky a nalejeme do ráfku o průměru 23 cm. Mělo by z toho vyjít asi 800 g směsi. Pečeme v troubě na 155 °C asi 40 minut, pak vyndáme menší formy a větší dopékáme ještě asi 15 minut.

Stejně upečeme druhou várku, kdy část směsi nalejeme do dvou mističek o průměru 16 cm a zbytek s kešu ořechy do ráfku o průměru 22 cm.

Máslový malinový krém

600 g bílé čokolády
90 g glukózy
90 g 33% smetany
120 g malinového pyré
300 g másla
1 vanilkový lusk
růžová gelová barva

V hrnci ohřejeme smetanu, semínka z vanilky, pyré, barvu a glukózu pod bod varu, vlijeme na čokoládu, promícháme metličkou a popřípadě i ponorným mixérem a následně zapracujeme máslo pokojové teploty. Přikryjeme a necháme v ledničce vychladit na 18-20 °C. Následně vyšleháme v robotu.

Malinový krém

200 g malinového pyré
40 g citronové šťávy
60 g krupicového cukru
60 g bílků
80 g žloutků
200 g másla
1 vanilkový lusk

100 g čerstvých malin
1 větší banán
citronová šťáva

Pyré, citronovou šťávu, semínka i vanilkový lusk, cukr, žloutky a bílky zahřejeme za stálého míchání na 84 °C, vyjmeme lusk, necháme vychladit na 45 °C a ponorným mixérem zapracujeme máslo.

Plátky banánu pokapanými citronovou šťávou a čerstvé maliny pokládáme do promazů.

Sněhové špagety a lízátka

10 g malinového pyré
10 g citronové šťávy
90 g bílků
180 g krupicového cukru
8 g kukuřičného škrobu
růžová gelová barva
5 g malinového prachu
10 g kešu ořechů

Pyré, bílky, cukr, škrob a citronovou šťávu nahřejeme na vodní lázni na 60 °C a vyšleháme v robotu, dokud se špičky nepřestanou ohýbat. Polovinu krému obarvíme růžovou barvou, dáme do zdobícího sáčku s vyměnitelnou špičkou. Na jeden plech nastříkáme lízátka (zubatá špička), na druhý dlouhé špagety (hladká špička). Lízátka posypeme malinovým prachem, stejně tak špagety. Některá lízátka ještě posypeme opraženými kešu oříšky.

Pečeme na horkovzduch na asi 100 °C asi jednu hodinu do zaschnutí.

Smetanový krém

150 g crème fraîche
150 g tučného tvarohu
200 g 33% smetany
15 g moučkového cukru

Tvaroh necháme vykapat přes plátýnko. Crème fraîche, semínka z vanilky, tvaroh, cukr a smetanu vyšleháme do pevného krému.

Čokoládový krém

400 g tmavé čokolády
400 g 33% smetany
200 g másla

Čokoládu rozpustíme na vodní lázni s máslem na 55 °C, odstavíme na asi 10 minut, občas promícháme, přidáme smetanu, rozmícháme a necháme vychladit na 28 °C.

Malinový sirup

150 g malinového pyré
30 g moučkového cukru

Pyré smícháme s cukrem do rozpuštění.

Čokoring a čokopoklop

650 g tmavé čokolády
30 g kešu ořechů
20 g sušených malin
20 g sušených banánů
5 g malinového prachu

500 g čokolády ohřejeme ve vodní lázni na 45 °C, přidáme 100 g nerozpuštěné čokolády, mícháme do rozpuštění a pak necháme teplotu klesnout na 31-32 °C.

Na čokoring si připravíme čokoládovou fólii o délce 70 cm a výšce 2 cm, posypeme lehce malinovým prachem a naneseme a rovnoměrně na ni rozetřeme vytemperovanou čokoládu. Když přestane lepit, opatrně ji obtočíme kolem ráfku o průměru 22 cm, kolem kterého jsme obtočili stejnou 70 cm dlouhou folii. Necháme zatuhnout.

Na čokopoklop si připravíme čokoládovou fólii, na kterou položíme ráfek o průměru 22 cm a nalejeme do něj čokoládu do výšky asi 0,5 cm. Ještě před zatuhnutím posypeme sušenými malinami, opraženými kešu a sušenými plátky banánu.

Čumáček, oči a ouška

v 50 g marcipánu
růžová barva
hnědá barva

Z marcipánu vytvarujeme čumáček, očička a ouška.

Kompletace

Všechny 4 krémy přendáme do cukrářského sáčku, sirup do plastových lahviček s úzkým otvorem. Korpusy 23 cm seřízneme a prořízneme napůl. Ze čtvercového korpusu vykrojíme pacičky a ouška.

Největší korpus prokapeme malinovým sirupem, mantinely uděláme z čokoládového krému a dovnitř střídáme kruhy – malinový a smetanový krém. Poklademe čerstvými malinami a přiklopíme. Postup opakujeme, jen dovnitř poklademe plátky banánu pokapanými citronovou šťávou. Poslední kruhový korpus přiložíme, vydlabeme kromě okrajů 2 cm do hloubky asi 1,5 cm a vše pomažeme čokoládovým krémem. Dáme zatuhnout.

Uděláme finální obmaz z čokoládového krému, ozdobíme jako proutěný košík, do spodní části dáme čokoring.

Největší polokouli rozkrojíme napůl, větší část položíme na obmazaný korpus, opět promažeme, mantinely uděláme z malinového máslového krému, přidáme maliny a přiklopíme. Celé obmažeme malinovým máslovým krémem, vsuneme 3 výztuže, na které napíchneme spodní část hlavy, opět promažeme stejným způsobem a přiklopíme horní částí hlavy. Pomocí párátek nebo špejlí přiděláme ouška a do „krabice“ dáme tlapičky. Vše obmažeme a necháme zatuhnout.

Nakonec medvídkovi uděláme z malinového máslového krému chloupky pomocí zdobící špičky na trávu, přiděláme čumáček a oči z marcipánu, stejně jako vnitřní část oušek (přichytíme párátky). Jedna pacička bude koukat přes okraj krabice, do druhé zapíchneme několik lízátek. Medvídka obsypeme nakrájenými sněhovými hady (vypadají jako plastová výplň krabice). O krabici opřeme víko z čokolády.

Další recepty Celý díl

Upozorňujeme, že recepty z pořadu Peče celá země mohly být při natáčení z technických důvodů pozměněny a zároveň, že suroviny od různých výrobců mohou mít odlišné složení, což může ovlivnit výsledný produkt.