Romanův medvídek chlupáč
4 hodiny
Piškotový korpus (celkem opakujeme 6×)
4 vejce
120 g krystalového cukru
2 lžíce vařící vody
100 g hladké mouky
40 g polohrubé mouky
špetka soli
lžička vanilkového extraktu
kousek tonka fazole
Celá vejce vyšleháme spolu s cukrem, který přidáváme po částech. Při šlehání přilijeme horkou vodu, sůl, vanilku a tonka fazoli. Do našlehané hmoty postupně přidáváme prosátou mouku. Pečeme dozlatova v ráfku 18x6 cm v troubě na 170 °C.
Vanilkový krém
2,5 l plnotučného mléka
10 vanilkových pudinků
375 g krystalového cukru
1000 g másla
tonka fazole
3 lžíce vanilkového extraktu
hnědá barva
Z mléka cukru a vanilkových pudinků uvaříme pudink a necháme ho zcela vychladit. Do pudinku postupně zašleháme změklé máslo. Poté zašleháme vanilkový extrakt a tonka fazoli. Část hotové hmoty obarvíme hnědou barvou.
Broskvová náplň
340 g broskvového džemu
5 cl rumu
0,1 l vody
Džem zředíme horkou vodou a rumem.
Dekorace
100 g fondánu
10 g holandského kakaa
Fondán vyválíme na tenký plát a vykrojíme kolečka, která budou tvořit oči, tlapky, tlamu, břicho a uši. Komponenty, které budou mít hnědou barvu, obarvíme kakaem.
Kompletace
Ze 3 korpusů vytvoříme břicho, tj. spodní část dortu. Každý korpus rozřízneme napůl, namažeme džemem a navrstvíme krém. Dort po stranách zformujeme seříznutím. Část piškotu pomocí krému nalepíme na přední část dortu a vytvarujeme břicho.
Vrchní část dortu hlavu tvoří 2 korpusy. Opět rozřízneme napůl, namažeme džemem a krémem. Seříznutím vytvarujeme hlavu. Ze zbylého korpusu vyřízneme ruce, nohy a uši. Celý dort zkompletujeme a otřeme krémem včetně uší, které připevníme špejlí.
Nalepíme fondánové placičky. Zbylý krém obarvíme barvou a pomocí speciální trubičky nanášíme krém, který vytvoří plyšový kožich.
Upozorňujeme, že recepty z pořadu Peče celá země mohly být při natáčení z technických důvodů pozměněny a zároveň, že suroviny od různých výrobců mohou mít odlišné složení, což může ovlivnit výsledný produkt.