KristýnaKreativní výzvaIII. řada

Medvídek chlupáč podle Kristýny

4 hodiny

Čokoládový korpus se skořicí (na medvídka)

18 vajec
840 g krupicového cukru
600 ml oleje
600 ml vody
900 g polohrubé mouky
24 g kypřícího prášku
150 g kakaa
30 g skořice
2 g soli

Vejce rozdělíme na bílky a žloutky. Žloutky vyšleháme s cukrem, přidáme olej a vodu. Hned jak se hmota sjednotí, přidáme postupně všechny sypké ingredience, tj. mouku, kypřící prášek a další. Bílky se špetkou soli vyšleháme pomocí metličky do hustého sněhu, který ručně vmícháme do hustého čokoládového těsta.

Z těsta naplníme 1 košíček na cupcaky (pečeme asi 15 minut) a zbytek rozdělíme do dvou forem o průměru 22-24 cm a pečeme v předehřáté troubě na 160 °C po dobu asi 50 minut.

Čokoládovoskořicový krém

1500 g mascarpone
600 g smetanového sýra (Palouček)
500 ml 33% smetany ke šlehání
150 g odtučněného tvarohu
390 g moučkového cukru
400 g hořké čokolády
20 g skořice

200 ml smetany si svaříme pod bod varu a nalejeme na čokoládu. Mícháme, dokud se čokoláda nerozpustí. Do čisté nerezové misky dáme všechny navážené ingredience a postupně začněme šlehat metličkou. Postupně vmícháváme zbytek šlehačky a necháme na nejvyšší stupeň zhruba minutu šlehat. Krém přendáme do cukrářských sáčků.

Máslovobílkový krém se skořicí (na zámaz)

7 bílků
350 g krupicového cukru
450 g másla
gelová barva

Bílky smícháme s cukrem a zahřejeme na 70 °C. Přelijeme do čisté nerezové misky a začneme šlehat na nevyšší otáčky do tuhých špiček. Do bílkové hmoty, která má asi stejnou teplotu jako máslo, postupně zašleháme požadované množství másla a gelovou barvu. Hotový krém má sjednocenou strukturu a můžeme jej ihned použít na zámaz.

Ganáž a banány

6 čerstvých banánů
150 ml smetany
300 g hořké čokolády
10 g skořice

Zahřejeme smetanu a rozpustíme v ní čokoládu se skořicí. Ganáž dáme chladit.

4 banány nakrájíme na kolečka, 2 použijeme na ruce.

Zdobení

150 g fondánu velvet černý
200 g fondánu velvet červený
1000 g fondánu velvet bílý

Kompletace

Upečené korpusy prokrojíme na cca 2–3 cm silné pláty a promažeme nachystaným čokoládovoskořicovým krémem. Jednotlivá patra dále prokládáme nakrájeným banánem a čokoládovou ganáží. Tělíčko medvídka seřízneme do požadovaného tvaru.

Nohy a ruce budou tvořeny z punčoviny (směsi z odkrojků), ruce tvoří 2 banány obalené punčovinou, nohy tvoří špalíčky banánů.

Celého medvídka zdobíme špičkou máslovobílkovým krémem se skořicí a vytvoříme tak srst. Pečený cupcake posadíme před medvídka. Packy, uši, oči, bříško a mašli vytvoříme z barevného fondánu.

Další recepty Celý díl

Upozorňujeme, že recepty z pořadu Peče celá země mohly být při natáčení z technických důvodů pozměněny a zároveň, že suroviny od různých výrobců mohou mít odlišné složení, což může ovlivnit výsledný produkt.