Vojtovo vánoční cukroví
2,5 hodiny
Linecká kolečka s pistáciemi a meringue (17 ks)
Linecké těsto pistáciové
140 g hladké mouky
35 g mletých pistácií
50 g moučkového cukru
100 g másla
0,5 g soli
1 g čerstvě nastrouhané pomerančové kůry
20 g žloutků
Ze všech ingrediencí vypracujeme hladké těsto, které zabalíme do fólie a necháme uležet v lednici. Poté rozválíme na tloušťku 3 mm a vykrájíme 17 větších koleček. Pečeme na 160 °C asi 15 minut.
Italský meringue
100 g bílků
210 g krupicového cukru
75 g vody
1 g soli
Dokončení
120 g pomerančové marmelády
15 g sekaných pistácií
0,1 g zlatého prachu v rozprašovači
Na meringue svaříme vodu a ⅔ cukru na 120 °C. Zbylý cukr vyšleháme se solí a bílky. Pomalu vlijeme rozvar a šleháme do vychladnutí. Použijeme ½ objemu sněhu.
Kompletace
Na upečené kolečko naneseme řezanou zdobičkou sníh, do středu dáme marmeládu. Flambovací pistolí ožehneme meringue. Posypeme pistáciemi a poprášíme zlatým prachem.
Stromečky s příchutí citronu a jehličí (17 ks)
Linecké těsto pistáciové
¼ těsta z předchozího receptu
Těsto rozválíme na tloušťku 3 mm a vykrajujeme 17 malých koleček. Pečeme na 160 °C asi 15 minut.
Italský meringue
½ bílkového sněhu z předešlého receptu
25 g sirupu ze smrkových výhonků
0,01 g esence ze smrku (2 kapky)
0,5 g kyseliny citronové
1 g zelené gelové barvy
Zbylou ½ sněhu dochutíme uvedenými ingrediencemi a obarvíme nazeleno. Prošleháme.
Dokončení
15 g strouhaného kokosu
1 g perleťového prachu
Kokos smícháme s perletí.
Kompletace
Na základnu v podobě kolečka stříkáme řezanou zdobičkou miniindiánky. Sypeme kokosem, necháme zaschnout.
Tonka dortíčky s likérovým krémem a hořkou čokoládou (17 ks)
Linecké těsto s tonkou
160 g hladké mouky
15 g kukuřičného škrobu
50 g moučkového cukru
100 g másla
0,5 g soli
0,5 g tonka bobu
20 g žloutku
Z uvedených ingrediencí vypracujeme hladké těsto, které zabalíme do folie a necháme uležet v lednici. Poté rozválíme na tloušťku 3 mm a vykrájíme 34 čtverečků. Pečeme na 160 °C asi 15 minut.
Čokoládový krém
125 g másla
75 g hořké čokolády
20 g moučkového cukru
Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni a vyšleháme spolu s máslem a cukrem do krému.
Likérový krém
50 g žloutků
35 g krupicového cukru
20 g smetany ke šlehání
20 g rumu
30 g másla
0,5 g tonka bobu
Ve vodní lázni vyšleháme do zhoustnutí žloutky s cukrem, smetanou, rumem a tonkou. Poté vmícháme máslo a vychladíme na talíři přikryté folií.
Poleva
200 g hořké čokolády
20 g kokosového oleje
Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni spolu s kokosovým olejem.
Dokončení
15 g sekaných kakaových bobů
1 g zlatého prachu
1 plátek jedlého zlata
Sekané kakaové boby obalíme ve zlatém prachu.
Kompletace
Do krajů čtverečku naneseme malou zdobičkou čokoládový krém. Do středu dáme likérový krém a přikryjeme druhým čtverečkem. Dortíček namočíme do polevy a posypeme kakaovými boby. Necháme vychladit.
Mandlové ořechy s liči, růží a ruby čokoládou (17 ks)
Mandlové těsto
30 g moučkového cukru
75 g másla
30 g mletých mandlí
100 g hladké mouky
20 g vajec
10 g kukuřičného škrobu
0,1 g mletého kardamomu (1 špetka)
0,5 g mleté skořice (0,5 čajové lžičky)
Z uvedených ingrediencí vypracujeme hladké těsto, které zabalíme do folie a necháme uležet v lednici. Poté plníme do forem a pečeme na 180 °C dozlatova. Po upečení vyklepneme z forem.
Liči krém
125 g ruby čokolády
50 g smetany ke šlehání
50 g liči pyré
3 g růžové vody
100 g másla
Zahřejeme smetanu s liči a růžovou vodou, přelijte s ní ruby čokoládu a rozmixujeme dohladka. Necháme vychladnout a poté vyšleháme s máslem.
Na dokončení
5 g sušených lístků růží
10 g drcených lyofilizovaných malin
0,1 g stříbrného metalického prachu v rozprašovači
Kompletace
Půlky ořechů spojíme liči krémem. Ozdobíme plátky růží, malinami a stříbrem.
Starovodské kořeněné pracny (17 ks)
Těsto
50 g hrubě mletých lískových oříšků
60 g krupicového cukru
75 g hladké mouky
60 g másla
15 g holandského kakaa
1 g mleté skořice
0,5 g mletého hřebíčku
0,5 g soli
Z daných ingrediencí vypracujeme hladké těsto, které zabalíme do fólie a necháme uležet v lednici. Poté plníme do forem a pečeme na 180 °C dozlatova. Po upečení vyklepneme z forem.
Dokončení
0,1 g bronzového prachu v rozprašovači
Hotové pracny poprášíme metalickým prachem.
Upozorňujeme, že recepty z pořadu Peče celá země mohly být při natáčení z technických důvodů pozměněny a zároveň, že suroviny od různých výrobců mohou mít odlišné složení, což může ovlivnit výsledný produkt.