KristýnaOsobní výzvaIII. řada

Vánoční cukroví podle Kristýny

2,5 hodiny

Pistáciová kolečka s ostružinou a jedlými květy

Těsto

70 g hladké mouky
45 g jemně mletých pistácií
30 g moučkového cukru
55 g studeného másla
1 žloutek

Všechny ingredience smícháme pomocí hladké metly v robotu a dáme uležet ideálně přes noc do lednice. Těsto vyválíme na asi 3 mm tlustý plát a vykrajujeme kolečka. Pečeme na 160 °C dozlatova.

Pistáciový krém

90 g bílé čokolády
60 ml smetany ke šlehání
100 g pistáciové pasty
10 g másla

Smetanu svaříme pod bod varu a přidáme ostatní ingredience. Vyšleháme tyčovým mixérem a přendáme do cukrářského sáčku. Necháme vychladit.

Náplň

ostružinová marmeláda

Náplň si může každý libovolně zvolit. Na tento recept byla použita marmeláda z ostružin.

Poleva

100 g bílé čokolády
25 g pistáciové pasty
30 g kakaového másla

Bílou čokoládu a kakaové máslo rozpustíme, smícháme a přidáme pistáciovou pastu.

Zdobení

25 g najemno nasekaných pistácií
jedlé květy

Kompletace

Na upečené kolečko naneseme krém tak, že uvnitř vznikne prostor, do kterého vmáčkneme domácí ostružinovou marmeládu. Uzavřeme druhou půlkou cukroví a namočíme v pistáciové polevě. Zdobíme najemno nasekanými pistáciemi a jedlými květy.

Čokoládové truffles s příchutí perníku

Truffles

100 ml 33% smetany ke šlehání
275 g kvalitní hořké čokolády
10 ml rumu
1 g soli
2-5 g perníkového koření
kakao a zlatý prach na obalení

Smetanu svaříme pod bod varu a nalejeme na čokoládu, rum, sůl a perníkové koření. Necháme vychladit.

Z hmoty tvarujeme kuličky o průměru asi 2 cm a obalujeme kakaem a zlatým prachem.

Košíčky se skořicí a pomerančem

Těsto na košíčky

42 g studeného másla
27 g moučkového cukru
117 g hladké mouky
35 g vajec
kůra z půlky citronu

Všechny sypké ingredience smícháme s máslem a vytvoříme drobenku, do které vlijeme vejce. Zpracujeme v homogenní těsto a dáme do lednice na 30 minut odpočinout. Odpočinuté těsto vyválíme na asi 3 mm tlustý plát a pomocí kulatého vykrajovátka vykrajujeme kolečka, které vytlačujeme do košíčku. Dáme opět do lednice nebo do mrazáku a před pečením propícháme dna košíčků, aby měla kudy unikat pára.

Pečeme asi 12 minut na 160 °C.

Náplň

pomerančová marmeláda s badyánem a skořicí

Poleva

150 g karamelové čokolády
75 g 33% smetany ke šlehání
2 g skořice

Smetanu zahřejeme pod bod varu a nalejeme na karamelovou čokoládu se skořicí.

Zdobení

zbytky upečeného těsta
5 sušených pomerančů
5 g mrazem sušených brusinek
2 g skořice

Kompletace

Do zlatavě upečených košíčků dáme domácí marmeládu a zalejeme ji polevou. Zdobíme rozmixovanými zbytky košíčků, sušeným pomerančem a brusinkami.

Pralinky s lískooříškovým krémem:

Pralinka

400 g bílé čokolády
15 g mycrya
gelové barvy

Čokoládu zahřejeme na 45 °C a necháme zchladit na 33 °C. Přidáme mycryum.

Část čokolády si obarvíme a vymalujeme též formu. Necháme zchladit na 28 °C a vylijeme polykarbonátovou formu. Formou zaboucháme, abychom odstranili přebytečný vzduch, a přebytek čokolády vylijeme zpět do kastrůlku. Dáme do lednice.

Lískooříškový krém

38 ml 33% smetany ke šlehání
18 g lískooříškového praliné
10 g másla
63 g karamelové čokolády
20 ks celých lískových oříšků

Smetanu zahřejeme a nalejeme na čokoládu, praliné a máslo. Vyšleháme tyčovým mixérem a dáme do cukrářského sáčku.

Kompletace

Do čokoládové „skořápky“ vylité ve formě nalijeme lískooříškový krém. Do krému vložíme celý oříšek. Celou pralinku zalijeme opět vytemperovanou čokoládou a dáme do mrazáku alespoň na 15 minut.

Malinové úly

Linecký podklad

150 g hladké mouky
50 g moučkového cukru
100 g studeného másla
1 žloutek
1 g soli
kůra z půlky citronu

Všechny suroviny smícháme do hmoty, kterou vyválíme na pomoučeném vále. Vykrajujeme kolečka nebo kytičky o průměru 2 cm. Pečeme 7 minut na 170 °C. Necháme vychladnout.

Piškoty na těsto

26 g krupicového cukru
6 g kukuřičného škrobu
2 vejce
13 g vody
46 g hladké mouky
kůra ze čtvrtky citronu
1 g soli

Z bílků, vody a cukru ušleháme tuhý sníh, do kterého jemně zamícháme žloutky, a nakonec hladkou mouku, kůru z citronu a škrob.

Těsto

90 g upečených piškotů
107 g moučkového cukru
45 g povoleného másla
15 ml mléka
20 g prachu z mrazem sušených malin
moučkový cukr na vysypání formičky na úly

Všechny suroviny smícháme do jedné růžové hmoty.

Náplň

100 g povoleného másla
5 g citronové šťávy
20 g malinového pyré

Máslo vyšleháme s citronovou šťávou a malinovým pyré. Dáme do cukrářského sáčku.

Kompletace

Do formiček na úly vmáčkneme těsto a uprostřed uděláme vařečkou otvor, do kterého nalijeme malinovou náplň. Celý úl položíme na oplatku z lineckého těsta.

Další recepty Celý díl

Upozorňujeme, že recepty z pořadu Peče celá země mohly být při natáčení z technických důvodů pozměněny a zároveň, že suroviny od různých výrobců mohou mít odlišné složení, což může ovlivnit výsledný produkt.