Vánoční cukroví podle Kristýny
2,5 hodiny
Pistáciová kolečka s ostružinou a jedlými květy
Těsto
70 g hladké mouky
45 g jemně mletých pistácií
30 g moučkového cukru
55 g studeného másla
1 žloutek
Všechny ingredience smícháme pomocí hladké metly v robotu a dáme uležet ideálně přes noc do lednice. Těsto vyválíme na asi 3 mm tlustý plát a vykrajujeme kolečka. Pečeme na 160 °C dozlatova.
Pistáciový krém
90 g bílé čokolády
60 ml smetany ke šlehání
100 g pistáciové pasty
10 g másla
Smetanu svaříme pod bod varu a přidáme ostatní ingredience. Vyšleháme tyčovým mixérem a přendáme do cukrářského sáčku. Necháme vychladit.
Náplň
ostružinová marmeláda
Náplň si může každý libovolně zvolit. Na tento recept byla použita marmeláda z ostružin.
Poleva
100 g bílé čokolády
25 g pistáciové pasty
30 g kakaového másla
Bílou čokoládu a kakaové máslo rozpustíme, smícháme a přidáme pistáciovou pastu.
Zdobení
25 g najemno nasekaných pistácií
jedlé květy
Kompletace
Na upečené kolečko naneseme krém tak, že uvnitř vznikne prostor, do kterého vmáčkneme domácí ostružinovou marmeládu. Uzavřeme druhou půlkou cukroví a namočíme v pistáciové polevě. Zdobíme najemno nasekanými pistáciemi a jedlými květy.
Čokoládové truffles s příchutí perníku
Truffles
100 ml 33% smetany ke šlehání
275 g kvalitní hořké čokolády
10 ml rumu
1 g soli
2-5 g perníkového koření
kakao a zlatý prach na obalení
Smetanu svaříme pod bod varu a nalejeme na čokoládu, rum, sůl a perníkové koření. Necháme vychladit.
Z hmoty tvarujeme kuličky o průměru asi 2 cm a obalujeme kakaem a zlatým prachem.
Košíčky se skořicí a pomerančem
Těsto na košíčky
42 g studeného másla
27 g moučkového cukru
117 g hladké mouky
35 g vajec
kůra z půlky citronu
Všechny sypké ingredience smícháme s máslem a vytvoříme drobenku, do které vlijeme vejce. Zpracujeme v homogenní těsto a dáme do lednice na 30 minut odpočinout. Odpočinuté těsto vyválíme na asi 3 mm tlustý plát a pomocí kulatého vykrajovátka vykrajujeme kolečka, které vytlačujeme do košíčku. Dáme opět do lednice nebo do mrazáku a před pečením propícháme dna košíčků, aby měla kudy unikat pára.
Pečeme asi 12 minut na 160 °C.
Náplň
pomerančová marmeláda s badyánem a skořicí
Poleva
150 g karamelové čokolády
75 g 33% smetany ke šlehání
2 g skořice
Smetanu zahřejeme pod bod varu a nalejeme na karamelovou čokoládu se skořicí.
Zdobení
zbytky upečeného těsta
5 sušených pomerančů
5 g mrazem sušených brusinek
2 g skořice
Kompletace
Do zlatavě upečených košíčků dáme domácí marmeládu a zalejeme ji polevou. Zdobíme rozmixovanými zbytky košíčků, sušeným pomerančem a brusinkami.
Pralinky s lískooříškovým krémem:
Pralinka
400 g bílé čokolády
15 g mycrya
gelové barvy
Čokoládu zahřejeme na 45 °C a necháme zchladit na 33 °C. Přidáme mycryum.
Část čokolády si obarvíme a vymalujeme též formu. Necháme zchladit na 28 °C a vylijeme polykarbonátovou formu. Formou zaboucháme, abychom odstranili přebytečný vzduch, a přebytek čokolády vylijeme zpět do kastrůlku. Dáme do lednice.
Lískooříškový krém
38 ml 33% smetany ke šlehání
18 g lískooříškového praliné
10 g másla
63 g karamelové čokolády
20 ks celých lískových oříšků
Smetanu zahřejeme a nalejeme na čokoládu, praliné a máslo. Vyšleháme tyčovým mixérem a dáme do cukrářského sáčku.
Kompletace
Do čokoládové „skořápky“ vylité ve formě nalijeme lískooříškový krém. Do krému vložíme celý oříšek. Celou pralinku zalijeme opět vytemperovanou čokoládou a dáme do mrazáku alespoň na 15 minut.
Malinové úly
Linecký podklad
150 g hladké mouky
50 g moučkového cukru
100 g studeného másla
1 žloutek
1 g soli
kůra z půlky citronu
Všechny suroviny smícháme do hmoty, kterou vyválíme na pomoučeném vále. Vykrajujeme kolečka nebo kytičky o průměru 2 cm. Pečeme 7 minut na 170 °C. Necháme vychladnout.
Piškoty na těsto
26 g krupicového cukru
6 g kukuřičného škrobu
2 vejce
13 g vody
46 g hladké mouky
kůra ze čtvrtky citronu
1 g soli
Z bílků, vody a cukru ušleháme tuhý sníh, do kterého jemně zamícháme žloutky, a nakonec hladkou mouku, kůru z citronu a škrob.
Těsto
90 g upečených piškotů
107 g moučkového cukru
45 g povoleného másla
15 ml mléka
20 g prachu z mrazem sušených malin
moučkový cukr na vysypání formičky na úly
Všechny suroviny smícháme do jedné růžové hmoty.
Náplň
100 g povoleného másla
5 g citronové šťávy
20 g malinového pyré
Máslo vyšleháme s citronovou šťávou a malinovým pyré. Dáme do cukrářského sáčku.
Kompletace
Do formiček na úly vmáčkneme těsto a uprostřed uděláme vařečkou otvor, do kterého nalijeme malinovou náplň. Celý úl položíme na oplatku z lineckého těsta.
Upozorňujeme, že recepty z pořadu Peče celá země mohly být při natáčení z technických důvodů pozměněny a zároveň, že suroviny od různých výrobců mohou mít odlišné složení, což může ovlivnit výsledný produkt.