KláraOsobní výzvaIII. řada

Vánoční cukroví podle Kláry

2,5 hodiny

Moravské perníčky

Perníkové těsto

21 g másla
45 g medu
88 g hladké mouky
1 g kypřícího prášku
½ lžičky perníkového koření
1 žloutek

Med a máslo rozpustíme, mouku smícháme s práškem a pak přidáme zbytek ingrediencí a rozpuštěné máslo a med. Vyválíme těsto a vykrajujeme perníčky. Po upečení potřeme rozšlehaným žloutkem.

Švestkové těsto

100 g sušených švestek
60 g vlašských ořechů
30 g povidel
40 g slivovice
30 g moučkového cukru
špetka perníkového koření
kapka citronu

Všechny ingredience rozmixujeme a hmotu vyválíme mezi 2 pečícími papíry. Dáme na chvíli zmrazit a vykrajujeme stejné tvary jako u perníčků.

Povidlová náplň

150 g švestkových povidel

Dekorace

40 g bílé čokolády

Kompletace

Vykrojené perníčky pomažeme povidly a navrch posadíme vykrojené švestkové těsto. Dozdobíme bílou čokoládou.

Kolečka s pařížským krémem

Ořechové těsto

1 vejce
50 g mletých lískových ořechů
50 g mletých vlašských ořechů
100 g moučkového cukru
10 g hladké mouky

Všechny suroviny vymícháme do hladkého těsta a těsto pečeme na 160 °C asi 15 minut. Ještě z teplého těsta vykrajujeme kolečka.

Čokoládový krém

150 g 33% smetany
60 g 50% čokolády
40 g másla
15 g čokoládového crème olé
2 lžíce rumu
5 g kakaa
15 g moučkového cukru

Smetanu přivedeme k varu, rozpustíme v ní čokoládu a dáme chladit. Poté vyšleháme všechny zbylé suroviny dohromady a následně přidáme i smetanu s čokoládou.

Dekorace

40 g 74% čokolády
15 g lískových ořechů

Kompletace

Na ořechová kolečka nastříkáme čokoládový krém a dozdobíme čokoládou a oříšky.

Smažené vanilkové hvězdičky

Smetanové těsto

75 másla
75 g hladké mouky
100 g crème fraîche
špetka soli
1 g kypřícího prášku
kůra z poloviny citronu
mletá vanilka

350 ml rostlinného oleje na smažení

Všechny suroviny smícháme dohromady a vypracujeme těsto, které dáme na chvíli odpočinout do chladu. Poté těsto vyválíme a vykrajujeme hvězdičky.

Dekorace

200 g vanilkového cukru

Kompletace

Hvězdičky smažíme v oleji, poté necháme okapat od oleje, a ještě teplé obalíme ve vanilkovém cukru.

Čokoládové lanýže s proseccem

Čokoládová hmota

25 g pekanových ořechů
100 g 50% čokolády
50 g 74% hořké čokolády
26 g 33% smetany
20 g másla
30 ml prosecca

Čokolády nasekáme na jemný prášek ve food procesoru, smetanu zahřejeme pod bod varu a rozpustíme v ní čokoládu. Pekanové ořechy opečeme a nasekáme na jemné kousky a přidáme do čokoládové hmoty. Přidáme máslo a směs chvíli zahříváme ve vodní lázni. Nakonec přidáme prosecco a směs dáme vychladit.

Dekorace

30 g prášku z lyofilizovaných malin

Kompletace

Z hmoty tvarujeme kuličky, které obalíme v prášku z lyofilizovaných malin.

Pistáciové trubičky

Pistáciové těsto

70 g pistáciové mouky
50 g piškotů
50 g moučkového cukru
1 bílek

Ve food procesoru rozmixujeme pistáciovou mouku, cukr moučku a piškoty, poté přidáme bílek a vytvoříme těsto. Těsto namotáme na kovové trubičky a necháme zaschnout.

Pistáciový krém

80 g 100% pistáciové pasty
60 g másla pokojové teploty
40 g moučkového cukru
15 g 33% smetany

Všechny suroviny vyšleháme dohromady do krému.

Dekorace

15 g nesolených pistácií

Kompletace

Pistáciové trubičky naplníme pistáciovým krémem a posypeme pistáciemi.

Další recepty Celý díl

Upozorňujeme, že recepty z pořadu Peče celá země mohly být při natáčení z technických důvodů pozměněny a zároveň, že suroviny od různých výrobců mohou mít odlišné složení, což může ovlivnit výsledný produkt.