Vánoční cukroví podle Kláry
2,5 hodiny
Moravské perníčky
Perníkové těsto
21 g másla
45 g medu
88 g hladké mouky
1 g kypřícího prášku
½ lžičky perníkového koření
1 žloutek
Med a máslo rozpustíme, mouku smícháme s práškem a pak přidáme zbytek ingrediencí a rozpuštěné máslo a med. Vyválíme těsto a vykrajujeme perníčky. Po upečení potřeme rozšlehaným žloutkem.
Švestkové těsto
100 g sušených švestek
60 g vlašských ořechů
30 g povidel
40 g slivovice
30 g moučkového cukru
špetka perníkového koření
kapka citronu
Všechny ingredience rozmixujeme a hmotu vyválíme mezi 2 pečícími papíry. Dáme na chvíli zmrazit a vykrajujeme stejné tvary jako u perníčků.
Povidlová náplň
150 g švestkových povidel
Dekorace
40 g bílé čokolády
Kompletace
Vykrojené perníčky pomažeme povidly a navrch posadíme vykrojené švestkové těsto. Dozdobíme bílou čokoládou.
Kolečka s pařížským krémem
Ořechové těsto
1 vejce
50 g mletých lískových ořechů
50 g mletých vlašských ořechů
100 g moučkového cukru
10 g hladké mouky
Všechny suroviny vymícháme do hladkého těsta a těsto pečeme na 160 °C asi 15 minut. Ještě z teplého těsta vykrajujeme kolečka.
Čokoládový krém
150 g 33% smetany
60 g 50% čokolády
40 g másla
15 g čokoládového crème olé
2 lžíce rumu
5 g kakaa
15 g moučkového cukru
Smetanu přivedeme k varu, rozpustíme v ní čokoládu a dáme chladit. Poté vyšleháme všechny zbylé suroviny dohromady a následně přidáme i smetanu s čokoládou.
Dekorace
40 g 74% čokolády
15 g lískových ořechů
Kompletace
Na ořechová kolečka nastříkáme čokoládový krém a dozdobíme čokoládou a oříšky.
Smažené vanilkové hvězdičky
Smetanové těsto
75 másla
75 g hladké mouky
100 g crème fraîche
špetka soli
1 g kypřícího prášku
kůra z poloviny citronu
mletá vanilka350 ml rostlinného oleje na smažení
Všechny suroviny smícháme dohromady a vypracujeme těsto, které dáme na chvíli odpočinout do chladu. Poté těsto vyválíme a vykrajujeme hvězdičky.
Dekorace
200 g vanilkového cukru
Kompletace
Hvězdičky smažíme v oleji, poté necháme okapat od oleje, a ještě teplé obalíme ve vanilkovém cukru.
Čokoládové lanýže s proseccem
Čokoládová hmota
25 g pekanových ořechů
100 g 50% čokolády
50 g 74% hořké čokolády
26 g 33% smetany
20 g másla
30 ml prosecca
Čokolády nasekáme na jemný prášek ve food procesoru, smetanu zahřejeme pod bod varu a rozpustíme v ní čokoládu. Pekanové ořechy opečeme a nasekáme na jemné kousky a přidáme do čokoládové hmoty. Přidáme máslo a směs chvíli zahříváme ve vodní lázni. Nakonec přidáme prosecco a směs dáme vychladit.
Dekorace
30 g prášku z lyofilizovaných malin
Kompletace
Z hmoty tvarujeme kuličky, které obalíme v prášku z lyofilizovaných malin.
Pistáciové trubičky
Pistáciové těsto
70 g pistáciové mouky
50 g piškotů
50 g moučkového cukru
1 bílek
Ve food procesoru rozmixujeme pistáciovou mouku, cukr moučku a piškoty, poté přidáme bílek a vytvoříme těsto. Těsto namotáme na kovové trubičky a necháme zaschnout.
Pistáciový krém
80 g 100% pistáciové pasty
60 g másla pokojové teploty
40 g moučkového cukru
15 g 33% smetany
Všechny suroviny vyšleháme dohromady do krému.
Dekorace
15 g nesolených pistácií
Kompletace
Pistáciové trubičky naplníme pistáciovým krémem a posypeme pistáciemi.
Upozorňujeme, že recepty z pořadu Peče celá země mohly být při natáčení z technických důvodů pozměněny a zároveň, že suroviny od různých výrobců mohou mít odlišné složení, což může ovlivnit výsledný produkt.