Donuty podle Zuzany

1,5 hodiny
18 ks
Kynuté těsto pro oba druhy donutů
450 g hladké mouky
150 g hrubé mouky
45 g kukuřičného škrobu
90 g krupicového cukru
15 g čerstvého droždí
270 g podmáslí
30 g rumu
150 g vajec
75 g másla
6 g soli
Do mísy dáme obě mouky, škrob, cukr a rozdrobené droždí, přilijeme podmáslí, rum a vejce a vypracujeme těsto. Přidáme sůl a hněteme ještě asi 3 minuty. Nakonec přidáme máslo a pokračujeme v hnětení, dokud nedosáhneme nelepivého a dostatečně elastického těsta.
Těsto přikryjeme a necháme vykynout. Vyknuté těsto přendáme na pomoučenou pracovní plochu a vyválíme z něj plát o síle 2 cm. Z plátu vykrajujeme kruhy na donuty od průměru 8 cm, které přemístíme na jednotlivé kousky pomoučeného pečícího papíru. Nakonec vykrojíme uprostřed díru o průměru 3 cm. Takto připravené donuty necháme znovu vykynout.
Vykynuté donuty vkládáme spodní stranou nahoru do rozpáleného oleje na 170-175 °C. Smažíme z každé strany 2 minuty. Usmažené donuty pokládáme na tác vyložený papírovými utěrkami.
Donuty s vanilkovou náplní crème brûlée
Vanilkový žloutkový krém
200 g mléka
1 ks vanilkového lusku
3 ks žloutků
50 g krupicového cukru
20 g kukuřičného škrobu
100 g 40% smetany ke šlehání
Mléko s vanilkou přivedeme k varu. Mezitím v míse vyšleháme žloutky, cukr a škrob do pěny. Když začne mléko vřít, přilijeme za stálého míchání polovinu ke žloutkové směsi. Tu pak přelijeme zpět do hrnce se zbylým mlékem a vaříme na středním stupni 3-4 minuty. Uvařený krém přendáme do mísy, zafrešujeme fólií a necháme vychladnout. Do vychlazeného krému opatrně zamícháme vyšlehanou smetanu.
Karamelová poleva
300 g krupicového cukru
90 g vody
špetka soli
Cukr vodu a sůl svaříme na světlý karamel. Nemícháme.
Dekorace
10 sušených květů růží
plátky zlata
Kompletace
Polovinu usmažených donutů naplníme vanilkovým krémem. Naplněné donuty namáčíme do horkého karamelu. Než karamel zatuhne, dozdobíme růžovými květy a plátky zlata.
Donuty s náplní lemon curd
Lemon curd
130 g citronové šťávy
kůra z 1 citronu
1 vejce
4 žloutky
130 g krupicového cukru
1 plátek želatiny
110 g másla
V míse smícháme všechny ingredience kromě želatiny a másla, tu necháme nabobtnat ve studené vodě. Směs zahříváme na vodní lázni do zhoustnutí. Poté vyjmeme z lázně, přecedíme do misky a do ještě horkého krému zamícháme želatinu a máslo. Zafrešujeme fólií a necháme vychladnout.
Poleva z bílé čokolády
160 g 33% smetany ke šlehání
140 g bílé čokolády
140 g moučkového cukru
Smetanu ohřejeme téměř k bodu varu. Do horké smetany přidáme nakrájenou čokoládu a dobře promícháme. Nakonec přidáme moučkový cukr.
Dekorace
100 g bílé čokolády
žluté barvivo rozpustné v tucích
200 g celého máku
Bílou čokoládu rozpustíme a část obarvíme na zdobení.
Kompletace
Druhou polovinu donutů naplníme krémem lemon curd. Naplněné donuty namáčíme do polevy z bílé čokolády a posypeme mákem. Nakonec pocákáme obarvenou čokoládou.
Upozorňujeme, že recepty z pořadu Peče celá země mohly být při natáčení z technických důvodů pozměněny a zároveň, že suroviny od různých výrobců mohou mít odlišné složení, což může ovlivnit výsledný produkt.