TerezaOsobní výzvaIII. řada

Donuty podle Terezy

1,5 hodiny

12 ks

Těsto pro všechny druhy donutů

240 g podmáslí
13 g čerstvého droždí
57 g krupicového cukru
1 vejce
57 g másla
394 g hladké mouky
5 g soli
20 g mletého máku
30 g pistáciové mouky
10 g kakaa
citronová kůra z 1 citronu

Z cukru, droždí a poloviny podmáslí uděláme kvásek, necháme přikrytý utěrkou asi 10 minut. Mezitím si navážíme do misky zbytek podmáslí, vejce, mouku a sůl a společně s kváskem dáme míchat do robota. Po 3 minutách přidáme měkké máslo. Hněteme dalších 7 minut, pak těsto rozdělíme na třetiny.

Do jedné třetiny základního těsta přidáme kakao, do druhé třetiny pistáciovou mouku a do třetí třetiny mák s nastrouhanou citronovou kůrou.

Každé těsto ručně prohněteme a necháme na teplém místě 35 minut zrát. Lehce rozválíme asi na 1 cm výšky a vykrájíme kolečka o průměru 6-7 cm. Doprostřed vykrojíme malé kolečko o průměru 2 cm a přeneseme na olejem vymazaný plech na donuty. Necháme dokynout asi 20 minut, potřeme olejem a pečeme na 180 °C asi 15 minut do zlatova.

Citronové donuty s náplní lemon curd

Lemon curd

70 g citronové šťávy
40 g krupicového cukru
80 g žloutků (bílky schovat)
citronová kůra z 1 citronu
60 g másla

Citronovou šťávu, cukr a žloutky zahříváme na vodní lázni do zhoustnutí, poté přidáme citronovou kůru, necháme teplotu klesnout na asi 45 °C a zašleháme máslo.

Bílkový sníh

90 g bílků
125 g krupicového cukru
špetka soli
10 g citronové šťávy

Bílky s cukrem nahřejeme ve vodní lázni na 60 °C, poté vyšleháme dopevna.

Dekorace

50 g másla
60 g moučkového cukru
20 g celého máku
citronová kůra z 1 citronu

Kompletace

Ještě teplé citronové donuty namočíme z horní části do másla a do směsi cukru a máku. Na 5 místech je shora propíchneme a sáčkem s plnící špičkou vstříkneme trochu lemon curdu. Pokud ho trochu vyteče ven, nevadí to. Ozdobíme pomocí špičky ve tvaru kapičky sněhem, který lehce opálíme flambovací pistolí.

Pistáciové donuty s malinovým krémem

Malinová náplň

malinová marmeláda

Dekorace

50 g másla
80 g krupicového cukru
20 g pistáciové mouky
10 g malinového prachu

50 g čerstvých malin
20 g celých oloupaných pistácií

Máslo, cukr, pistáciovou mouku a malinový prach rozmixujeme.

Kompletace

Ještě teplé pistáciové donuty namočíme z horní části do másla a do směsi krupicového cukru, pistáciové mouky a malinového prachu. Na 5 místech je shora propíchneme a sáčkem s plnící špičkou vstříkneme trochu malinové marmelády. Na povrch polevy nalepíme čerstvé maliny a pistácie.

Čokoládové donuty s karamelem

Karamelová náplnĚŚ

2 g soli
43 g krupicového cukru
17 g glukózy
50 g 33% smetany
25 g másla

Cukr, glukózu a sůl necháme zkaramelizovat, přidáme máslo, zamícháme a zalejeme horkou smetanou. Vaříme a mícháme do spojení.

Dekorace

50 g másla
50 g 70% nastrouhané čokolády na hoblinky

Čokoring

120 g karamelové čokolády
10 g kakaa

90 g čokolády ohřejeme ve vodní lázni na 45 °C, přidáme 30 g nerozpuštěné čokolády, mícháme do rozpuštění a pak necháme teplotu klesnout na 28–29 °C. Mezitím na čokoládovou fólii nasypeme kakao, špachtlí naneseme trochu čokolády, rozetřeme, necháme lehce zatuhnout a poté vykrojíme okruží o vnějším průměru 7 cm a vnitřním 2 cm.

Kompletace

Ještě teplé čokoládové donuty namočíme z horní části do másla a do čokoládových hoblinek. Na 5 místech je shora propíchneme a sáčkem s plnící špičkou vstříkneme trochu karamelu. Donut ozdobíme pomocí větší hladké špičky čokoládovým krémem, na který položíme čokoring.

Další recepty Celý díl

Upozorňujeme, že recepty z pořadu Peče celá země mohly být při natáčení z technických důvodů pozměněny a zároveň, že suroviny od různých výrobců mohou mít odlišné složení, což může ovlivnit výsledný produkt.