Donuty podle Kristýny

1,5 hodiny
12–15 ks
Těsto pro všechny druhy donutů
500 g hladké mouky
250 ml teplého plnotučného mléka
62 ml teplé vody
6 g sušeného droždí
5 g krupicového cukru (půl lžíce)
1 vejce
62 g měkkého másla
20 g krupicového cukru (dvě lžíce)
1 g soli1000 ml slunečnicového oleje na smažení
Mléko, vodu, cukr a sušené droždí smícháme a necháme 15 minut odležet. Poté přisypeme ostatní ingredience a vypracujeme hebké těsto, které necháme 1,5 hodiny kynout v pokojové teplotě.
Když těsto zdvojnásobí svou velikost, vyválíme ho na plát vysoký asi 1 cm, ze kterého vykrajujeme kolečka s otvorem uprostřed. Ty necháme ještě půl hodinky vykynout a poté vkládáme do rozpáleného oleje a smažíme z každé strany 1-2 minuty.
Necháme odkapat a vychladnout na mřížce nebo v sítku.
Donuty s jablečnými povidly
Jablečná náplň
jablečná povidla
Poleva
400 g ice karamelové čokolády na polevy
Čokoládu si rozpustíme.
Dekorace
50 g mleté skořice
50 g třtinového cukru
zlatá barva v prášku + alkohol
sušené jablka
Kompletace
Vychladnuté donutky naplníme jablečnou náplní a namočíme v polevě. Ozdobíme sušenými jablky, cukrem, skořicí a zlatem.
Donuty s lískooříškovým praliné
Lískooříšková náplň
lískooříškové praliné
Poleva
200 g ice mléčné čokolády na polevy
200 g ice hořké čokolády na polevy
Čokolády si rozpustíme.
Dekorace
40 g lískových ořechů
zlatá barva v prášku + alkohol
Kompletace
donuty polité mléčnou čokoládou stříkáme pruhy s hořkou čokoládou a naopak. Ozdobíme oříšky a zlatem.
Donuty s příchutí vanilky a arónie
Náplň z vanilky a arónie
24 g 33% smetany ke šlehání
85 ml plnotučného mléka
13 g krupicového cukru
40 g žloutků
8 g kukuřičného škrobu
1 g mleté vanilky
60 g másladomácí marmeláda z arónie
Žloutky s cukrem a škrobem promícháme metličkou a vlijeme do horkého mléka se smetanou a vanilkou. Vaříme do ztuhnutí. Vychladíme na 50 °C, přidáme máslo a vyšleháme mixérem.
Poleva
400 g ice ruby čokolády na polevy
Čokoládu si rozpustíme.
Dekorace
40 g arónie sušené mrazem
sušené jedlé květy
zlatá barva v prášku + alkohol
Kompletace
Vychladnuté donutky naplníme náplní z vanilky a arónie a namočíme v polevě. Ozdobíme sušenou arónií, sušenými jedlými květy a zlatem.
Upozorňujeme, že recepty z pořadu Peče celá země mohly být při natáčení z technických důvodů pozměněny a zároveň, že suroviny od různých výrobců mohou mít odlišné složení, což může ovlivnit výsledný produkt.