Martinovy butikové dortíky
4 hodiny
Opera řezy
Korpus
300 g vajec
195 g moučkového cukru
143 g mandlové mouky
68 g pistáciové mouky
68 g pistáciové pasty
60 g hladké mouky
195 g bílků
30 g krupicového cukru
Všechny suroviny kromě bílků a krupicového cukru vyšleháme v robotu do světlé pěny. Bílky vyšleháme s cukrem do tuhých špiček a natřikrát vmícháme do základu. Směs rozetřeme na silikonovou podložku a pečeme na 180 °C 10 minut horní a spodní ohřev.
Bílkový krém
180 g bílků
180 g krupicového cukru
420 g másla
45 g pistáciové pasty
Bílky smícháme s cukrem a zahřejeme nad vodní lázní na asi 50 °C. Vyšleháme dotuha a postupně přidáváme změklé máslo. Do poloviny vmícháme pistáciovou pastu.
Ganáž
320 g mléčné čokolády
200 g smetany ke šlehání
V kastrolku zahřejeme smetanu a nalijeme na čokoládu. Necháme rozpustit a ponorným mixerem prošleháme.
Sirup
100 g vody
50 g krupicového cukru
100 g koňaku Grand Marnier
Vodu s cukrem smícháme v kastrolu a povaříme do zhoustnutí asi 10 minut, přidáme Grand Marnier.
Kompletace
Těsto si rozdělíme na 3 pláty, první plát natřeme ganáží a vrstvou krému. Přiklopíme korpusem prokapaným sirupem a postup opakujeme. Vršek řezu zalijeme zbylou ganáží.
Nanuky v ruby čokoládě
Korpus
146 g másla
264 g hořké čokolády
220 g vajec
276 g krystalového cukru
213 g polohrubé mouky
16 g kypřícího prášku
Čokoládu zahřejeme s máslem a po rozpuštění vmícháme do cukru, postupně vmícháme vejce a mouku s kypřícím práškem. Nakonec zalejeme rozpuštěným máslem.
Malinová náplň
250 g mascarpone
100 g lyofilyzovaných malin
Mascarpone vyšleháme a přidáme nadrcené maliny. Vše smícháme s nadrobeným korpusem.
Ruby poleva
350 g ruby ice čokolády
100 g kakaového másla
100 g lyofilyzovaných malin
Čokoládu rozpustíme s kakaovým máslem. Připravíme si nadrcené maliny.
Kompletace
Korpus nadrobíme a smícháme s náplní. Natlačíme do nanukových forem a dáme zmrznout. Zmrzlé nanuky namočíme do polevy a posypeme malinami.
Čokoládová kolečka
Korpus
146 g másla
264 g hořké čokolády
220 g vajec
276 g krystalového cukru
213 g polohrubé mouky
16 g kypřícího prášku
Čokoládu zahřejeme s máslem a po rozpuštění vmícháme do cukru, postupně vmícháme vejce a mouku s kypřícím práškem, a nakonec zalejeme rozpuštěným máslem. Těsto nalijeme do formiček o průměru 6 cm. Pečeme na 160 °C 15 minut.
Náplň z praliné
120 g mléčné čokolády
60 g praliné z lískových ořechů
Čokoládu rozpustíme nad vodní lázní a přidáme praliné.
Karamelový krém
90 g karamelové čokolády
260 g smetany
½ vanilkového lusku
3 plátky želatiny
170 g smetany zahřejeme, přidáme semínka vanilky a horkou směsí zalejeme čokoládu. Tyčovým mixérem promixujeme, přidáme nabobtnalou želatinu a zbytek smetany. Vylejeme do nádoby a necháme krystalizovat nejlépe 12 hodin v lednici. Po vykrystalizování vyšleháme do husté pěny.
Dekorace
300 g čokolády
50 g kakaových bobů
Kompletace
Na upečené těsto nalejeme náplň z praliné a dáme zmrazit. Zmrzlé namočíme do čokoládové polevy, ozdobíme našlehaným krémem a posypeme kakaovými boby a rozsekanou čokoládou.
Kokosovomandlové choux
Korpus
110 g hladké mouky
4 vejce
90 g vody
95 g mléka
85 g másla
3 g soli
5 g cukru
Do hrnce dáme vodu s mlékem a máslem, sůl a cukr a zahřejeme. Do horké směsi přidáme mouku a asi 4 minuty odpalujeme. Těsto přendáme do robotu a promícháváme do zchladnutí. Poté vmícháme postupně vejce. Cukrářským sáčkem nastříkáme bochánky na perforovanou podložku.
Křupavá vrstva
75 g másla
90 g hladké mouky
90 g krystalového cukru
Všechny suroviny smícháme v robotu, vyválíme mezi dvěma pečícími papíry a z plátu vykrájíme kolečka. Dáme ztuhnout do mrazáku. Po zmražení položíme po jednom na nastříkané bochánky a dáme péct. Pečeme na 180 °C asi 30 minut.
Krém
90 g karamelové čokolády
260 g smetany
½ vanilkového lusku
3 plátky želatiny
170 g smetany zahřejeme, přidáme semínka vanilky a horkou směsí zalejeme čokoládu. Tyčovým mixérem promixujeme, přidáme nabobtnalou želatinu a zbytek smetany. Vylejeme do nádoby a necháme krystalizovat nejlépe 12 hodin v lednici. Po vykrystalizování vyšleháme do husté pěny.
Kompletace
Upečené bochánky prořízneme a naplníme vyšlehaným krémem.
Ovocný salátek
Kokosový krém
70 g kokosového mléka v plechovce
190 g smetany ke šlehání
1 plátek želatiny
90 g bílé čokolády
Kokosové mléko dáme zahřát se 60 g smetany, horkou směsí zalejeme čokoládu, přidáme nabobtnalou želatinu a promixujeme tyčovým mixérem. Přidáme zbylou smetanu, přendáme do mísy a dáme krystalizovat na 12 hodin do lednice. Poté vyšleháme do husté pěny. Cukrářským sáčkem nastříkáme do silikonových formiček a dáme zmrznout.
Krém z mučenky
80 g pyré z mučenky
1 plátková želatina
50 g krupicového cukru
100 g žloutků
65 g másla
Pyré zahřejeme v hrnci. Želatinu dáme nabobtnat do vody. Cukr se žloutky smícháme, zalejeme horkým pyré, vrátíme do hrnce a necháme zahřát do zhoustnutí. Směs necháme vychladit na 40 °C a pak zašleháme máslo.
Ovocný salátek
150 g manga
1 maracuja
50 g mangového pyré
20 g kokosových plátků
Mango nakrájíme na malé kostičky, přidáme maracuju, pyré a promícháme.
Kompletace
Zmrzlý kokosový krém vyndáme z formiček, cukrářským sáčkem přidáme krém z mučenky a navrch dáme salátek. Ozdobíme plátky kokosu.
Upozorňujeme, že recepty z pořadu Peče celá země mohly být při natáčení z technických důvodů pozměněny a zároveň, že suroviny od různých výrobců mohou mít odlišné složení, což může ovlivnit výsledný produkt.