Makový number cake podle Kristýny
1,5 hodiny
Makový korpus
264 g studeného másla
420 g hladké mouky
35 g mletého máku
35 g celého máku
kůra ze dvou citrónů
166 g moučkového cukru
2 g soli
2 vejce
Všechny suroviny kromě vajec dáme do robota a K metlou vypracujeme drobenku, do které nakonec přidáme vejce. Vypracujeme hladké těsto, které dáme do lednice.
Vanilkový korpus
132 g studeného másla
248 g hladké mouky
kůra z jednoho citrónu
2 g mleté vanilky
83 g moučkového cukru
1 g soli
1 vejce
Všechny suroviny kromě vajec dáme do robota a K metlou vypracujeme drobenku, do které nakonec přidáme vejce. Vypracujeme hladké těsto, které dáme do lednice.
Makový krém
1000 g mascarpone
100 g moučkového cukru
180 ml 33% smetany ke šlehání
80 g mletého máku
2 g mleté vanilky
kůra z jednoho citronu
šťáva z jednoho citronu
Všechny suroviny kromě smetany dáme do robota a začneme šlehat metlou na krémy. Postupně přidáváme smetanu a šleháme do tuhé konzistence.
Ostružinový krém
500 g mascarpone
50 g moučkového cukru
70 ml 33% smetany ke šlehání
1 g mleté vanilky
kůra z jednoho citronu
šťáva z jednoho citronu
100 g ostružinové ochucovací pasty
Všechny suroviny kromě smetany dáme do robota a začneme šlehat metlou na krémy. Postupně přidáváme smetanu a šleháme do tuhé konzistence.
Pro urychlení můžeme udělat základní krém (tedy bez máku a ostružinové pasty) dohromady. Když je krém vyšlehaný, rozdělíme jej na požadované hmotnosti a dochutíme jednu část mákem a druhou pastou. Krémy přendáme do zdobících sáčků s hladkou špičkou a necháme v lednici.
Zdobení
250 g čerstvých borůvek
200 g čerstvých ostružin
200 g čerstvých malin
1 balíček rozmarýnu
srdíčka z makového korpusu
Kompletace
Mezi dvěma pečícími papíry vyválíme asi 3-4 mm tlusté pláty, ze kterých vykrájíme pomocí připravených šablon číslice. Pokud je těsto příliš lepivé můžeme si podsypat troškou hladké mouky nebo dát vyválené pláty na pár minut do mrazáku. Spodní a vrchní patro připravíme z makového těsta, prostřední z vanilkového. Z těsta tak potřebujeme vyřezat 4 vrstvy z makového těsta a 2 vrstvy z vanilkového. Vykrojené číslice pečeme na horkovzduch asi 10 minut na 170 °C.
Na každou vrstvu nanášíme krém z cukrářského sáčku s hladkou špičkou do výšky asi jednoho centimetru. Začneme makovým krémem. Doprostřed na vanilkový korpus dáváme ostružinový krém. Celý dort ozdobíme čerstvým ovocem a vykrojenými sušenkami ze zbylého makového těsta.
Upozorňujeme, že recepty z pořadu Peče celá země mohly být při natáčení z technických důvodů pozměněny a zároveň, že suroviny od různých výrobců mohou mít odlišné složení, což může ovlivnit výsledný produkt.