Krabička v krabičce podle Romana

4 hodiny
Medové těsto na vnější krabičku
680 g hladké mouky
300 g moučkového cukru
150 g medu
90 g másla
15 g jedlé sody
30 g kakaa
3 vejce
Všechny suroviny z receptu smícháme a vypracujeme v tužší těsto. Po částech rozválíme na pláty, ze kterých vykrajujeme jednotlivé díly krabice dle připravených šablon, a to přímo na plechu. Pečeme ve vyhřáté troubě na 170 °C horkovzduch 10–14 minut.
Těsto na vnitřní krabičku
300 g hladké mouky
180 g másla
80 g moučkového cukru
3 g soli
1 žloutek
72 g studené vody
Mouku zpracujeme s velmi chladným máslem. Poté přidáme sůl, cukr, žloutek a chladnou vodu. Vypracujeme pružné těsto. Těsto vyválíme na pláty, ze kterých vykrajujeme požadované tvary. Jednotlivé díly dekorujeme pomocí drobného vykrajovátka. Díly pomašlujeme žloutkem. Pečeme 15 minut ve vyhřáté troubě na 170 °C horkovzduch.
Krém z mascarpone
140 g mascarpone
20 g moučkového cukru
3 ml citronové šťávy
1 lžička vanilkové pasty
150 g smetany ke šlehání
Mascarpone smícháme s cukrem, pastou a citronovou šťávou. Poté do směsi vmícháme ušlehanou smetanu.
Bílková poleva
2 bílek
400 g moučkového cukru
citronová šťáva z 1 citronu
10 g kukuřičného škrobu
Ze všech surovin vymícháme bílkovou polevu.
Bílkové pusinky
2 bílky
30 g krystalového cukru
120 g moučkového cukru
5 g kukuřičného škrobu
Našleháme bílky s krystalovým cukrem do husté pěny, následně vmícháme do sebe zamíchaný moučkový cukr a škrob. Pusinky stříkáme na plech s pečícím papírem a sušíme v troubě na 120 °C. Čas hlídáme podle velikosti pusinek.
Dekorace
100 g bílého fondánu
100 g jahod
60 g malin
60 g borůvek
500 g krystalového cukru na karamel na lepení
Kompletace
Vnější krabička (24×24×12 cm)
Jednotlivé díly k sobě lepíme pomocí vytvořeného karamelu z roztaveného cukru. Krabičku dekorujeme bílkovou polevou a dekorujeme namalovanou krajkou z bílkové polevy.
Vnitřní kruhová krabička (16×8 cm)
Krabičku upečeme přímo na cukrářském ráfku a přiklopíme víčkem.
Dno vnitřní krabičky naplníme krémem, ozdobíme růžemi z fondánu, bílkovými pusinkami a ovocem.
Upozorňujeme, že recepty z pořadu Peče celá země mohly být při natáčení z technických důvodů pozměněny a zároveň, že suroviny od různých výrobců mohou mít odlišné složení, což může ovlivnit výsledný produkt.