Martinova perníková krabička s pokladem

4 hodiny
Těsto na korpus
300 g hladké mouky
500 g celozrnné pšeničné mouky
4 vejce
200 g másla
280 g moučkového cukru
4 lžíce medu
2 lžičky perníkového koření
2 lžičky jedlé sody
špetka soli
Vajíčka utřeme s moučkovým cukrem, přidáme změklé máslo a zbytek surovin a vypracujeme těsto.
Těsto vyválíme a vykrájíme podle šablon částí obou krabiček společně se dny a víčky. Boky kulaté krabičky pečeme na boční části ráfku na dorty, v těstě necháme vykrojená kulatá okénka, která vyjmeme až po upečení. Pečeme na 180 °C asi 10 minut.
Na potření vnitřní krabičky
1 žloutek
červená barva
Části na hranatou krabičku po vytažení z trouby potřeme rozšlehaným žloutkem a červenou barvou.
Pralinka
105 g mléčné čokolády
105 g hořké čokolády
170 g lískooříškového praliné
80 g bílé velvet čokolády
70 g pistáciové pasty
30 g drceného bisquitu
2 g fleur de sel
4 g kakaového másla
jedlé zlaté plátky
zlatá prachová barva
Mléčnou a hořkou čokoládu smícháme a zahřejeme na vodní lázní na 45 °C, přidáme praliné a drcený bisquit a znovu zahřejeme a vychladíme na 24 °C. Nalejeme do formy a necháme krystalizovat.
Stejně zahřejeme i bílou čokoládu na pistáciový nugát, přidáme pistáciovou pastu, znovu zahřejeme a vychladíme na 24 °C. Hotovou čokoládu vylejeme na už vykrystalizovaný základ. Po zatuhnutí vykrájíme kostičky a ozdobíme zlatými plátky a prachovou barvou.
Poleva na zdobení
2 bílky
300 g moučkového cukru
1 citron
Bílek smícháme s prosátým cukrem, utřeme a použijeme na zdobení obou krabiček.
Dekorace
300 g isomaltu
300 g fondánu
zelená barva
Kompletace
Po vychladnutí si připravíme isomalt. Poloviny kulaté krabičky necháme na boku ráfku podložené pečícím papírem a okénka postupně vylejeme isomaltem a necháme zatuhnout. Zbylým isomaltem slepujeme části krabiček.
Vnitřní krabičku nadekorujeme bílkovou polevou.
Z obarveného fondánu vymodelujeme chapadla a hlavu chobotnice, kterou posadíme na víčko kulaté krabičky jako úchyt pro otevření.
Upozorňujeme, že recepty z pořadu Peče celá země mohly být při natáčení z technických důvodů pozměněny a zároveň, že suroviny od různých výrobců mohou mít odlišné složení, což může ovlivnit výsledný produkt.