Punčové řezy „mango-yuzu-malina“ podle Sylvie

1,5 hodiny
Piškot
600 g vajec
360 g krupicového cukru
450 g hladké mouky
kůra z citronu
½ lžičky soli
Vejce s cukrem zahřejeme ve vodní lázni na 45 °C a poté vyšleháme do hustého krému. Opatrně ručně zamícháme mouku, sůl a kůru z citronu. Těsto rozdělíme na tři plechy a dáme péct na 200 °C asi na 10 minut. Po upečení piškot obrátíme, opatrně strhneme pečící papír a necháme vychladnout.
Sirup na prolití prostředního plátu
300 g mangového pyré
40 g yuzu
100 g cukru
100 g oblíbeného alkoholu (např. rum, limoncello aj.)
4 hvězdičky badyánu
lžička mleté skořice
6 tobolky kardamomu
Všechny suroviny svaříme a necháme vychladit.
Sirup na prolití spodního plátu
300 g malinového pyré
100 g cukru
100 g rumu
Všechny suroviny svaříme a necháme vychladit.
Na promazání
malinová marmeláda (nebo jiná kyselejší)
Poleva
400 g fondánového cukru
34 g mangového pyré
30 g pyré z yuzu
Vše nahřejeme ve vodní lázni a řezy polijeme.
Neutrální glazé na potření dekorativního ovoce
250 g vody
100 g cukru
10 g pektinu NH
0,8 g kyseliny citronové
Smícháme cukr s pektinem a přidáme do vody zahřáté na 40 °C, necháme povařit a přidáme kyselinu citronovou. Používáme jako polevu na čerstvé ovoce pro dekoraci. Aplikační teplota je okolo 40 °C.
Na dozdobení
čestné maliny
sušené kvítí
lyofilizované maliny
Kompletace
První plát prolijeme malinovým sirupem a pomažeme marmeládou. Prostřední piškot pořádně namočíme v mangovém sirupu a položíme na spodní plát. Poslední vrstvu namažeme marmeládou a přiklopíme marmeládou směrem dolů. Řezy polijeme polevou a dozdobíme čerstvými malinami a drcenými sušenými malinami. Pokud máme, můžeme dozdobit i sušenými květy.
Upozorňujeme, že recepty z pořadu Peče celá země mohly být při natáčení z technických důvodů pozměněny a zároveň, že suroviny od různých výrobců mohou mít odlišné složení, což může ovlivnit výsledný produkt.