Martinovy punčové řezy

1,5 hodiny
Korpus
5 vajec
3 žloutky
160 g hladké mouky
150 g cukru
30 g škrobu
90 g másla
1 limeta
Vejce se žloutky a limetkovou šťávou a cukrem dáme zahřát na vodní lázeň. Mísu dáme zpátky do robota a vyšleháme do světlé tuhé pěny. Smícháme mouku se škrobem a postupně vmícháváme do vaječné směsi. Na závěr přidáme rozpuštěné a zchladlé máslo a pomalu stěrkou vmícháme. Přelejeme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme asi 15 minut na 180 °C.
Červený rozvar
200 g ostružinového pyré
40 ml vody
20 g cukru
šťáva z ½ limety
5 g punčového aroma
Pyré s vodou a cukrem dáme do rendlíku a necháme zahřát, aby se cukr rozpustil. Necháme vychladit, a nakonec přidáme limetkovou šťávu a punčové aroma.
Žlutý rozvar
200 g mangového pyré
100 g maracujového pyré
40 g cukru
50 g gin maracuja
Vše spolu smícháme a necháme v rendlíku zahřát, aby se cukr rozpustil. Po vychladnutí přidáme gin.
Poleva
250 g moučkového cukru
7 lžiček ostružinového pyré
šťáva z ½ limety
Cukr utřeme s pyré a limetovou šťávou do konzistence, aby poleva stékala z vařečky jako láva.
Dekorace
100 g krupicového cukru
180 g mandlí
25 g vody
10 g rumu
Cukr s vodou svaříme na 118 °C, přidáme mandle a mícháme, dokud se neobalí cukrem. Nakonec zakápneme rumem.
Náplň
marcipán
marmeláda z josty
Kompletace
Korpus si naměříme na tři stejné pruhy na šířku. Jeden pruh si rozdělíme na 4 úzké proužky. Začneme spodním plátem, který prokapeme žlutým sirupem, namažeme vrstvou marmelády a přidáme plát vyváleného marcipánu. Naměřené 4 úzké pruhy namočíme vždy dva do červeného sirupu a dva do žlutého. Na přeskáčku je navrstvíme na první plát. Poslední plát prolejeme žlutým sirupem a přiklopíme. Zalejeme polevou, nakrájíme na řezy a posypeme mandlemi.
Upozorňujeme, že recepty z pořadu Peče celá země mohly být při natáčení z technických důvodů pozměněny a zároveň, že suroviny od různých výrobců mohou mít odlišné složení, což může ovlivnit výsledný produkt.