SylvieKreativní výzvaIII. řada

Květinový jelly cake podle Sylvie

3 hodiny

Čiré želé

94 g práškové želatiny (180 bloom)
470 g studené vody (na želatinu)
2 litry vody
800 g krupicového cukru
2 lžičky kyseliny citronové

Želatinu odvážíme a dáme do studené vody nabobtnat na 10-15 minut. Do hrnce nalijeme 2 litry vody, cukr, kyselinu a zahřejeme, nevaříme. Stačí zahřát na 50 °C. Poté přidáme želatinu, zamícháme a počkáme, dokud se úplně nerozmočí. Nalijeme do dortové formy a necháme pořádně zatuhnout.

Barevná želatina na květy

31 g práškové želatiny
155 g vody (na želatinu)
500 g kokosového pyré
160 g krupicového cukru
potravinářská běloba (volitelné)
potravinářské barvy

Želatinu dáme nabobtnat. Připravíme si větší hrnec s teplou vodou, do kterého dáme skleničky na jednotlivé barvy, abychom udržovali tekutiny stále teplé, aby netuhly a šly pak aplikovat stříkačkou. Ideální teplota je cca 35-38°C.

Kokosové pyré s cukrem zahřejeme a rozpustíme v něm želatinu. Pokud máme, přidáme trochu běloby (zintenzivní nám výsledné barvy) a krátce promixujeme tyčovým mixérem. Pozor ať dovnitř nedostanete vzduch. Poté rozdělíme do nádobek, podle toho, kolik chceme barev. Obarvíme a nasajeme do jednotlivých stříkaček se speciálními jehlami.

Poté stříkáme květiny a lístky do ztuhlé želatiny. Nežádoucí tekutinu, která nám vyteče na povrch, ihned otřeme, než stihne zatuhnout.

Mangomaracujová pěna

32 g želatiny (180 bloom)
160 g vody (na želatinu)
300 g 33% smetany
540 g mangového pyré
160 g maracujového pyré
200 g krupicového cukru

Želatinu dáme nabobtnat. Tekutiny s cukrem dáme do rendlíku a zahřejeme. Poté v nich rozpustíme želatinu. Směs necháme trochu zchladnout a nalijeme na nadekorovaný dort. Necháme zatuhnout. Před vyklopením ponoříme formu s dortem na chvilku do horké vody, aby želatina povolila, a překlopíme.

Další recepty Celý díl

Upozorňujeme, že recepty z pořadu Peče celá země mohly být při natáčení z technických důvodů pozměněny a zároveň, že suroviny od různých výrobců mohou mít odlišné složení, což může ovlivnit výsledný produkt.