Mangový jelly cake podle Kláry

3 hodiny
Sušenkové těsto
127 g másla
67 g třtinového cukru
26 g krupicového cukru
16 g sirupu z agáve
špetka soli
165 g hladké pšeničné mouky
3,75 g jedlé sody
1 g mleté skořice
Všechny suroviny smícháme s měkkým máslem a těsto rozválíme mezi dvěma pečícími papíry a dáme péct dozlatova na 170 °C cca 15 minut.
Sušenkový korpus
130 g másla
300 g drceného sušenkového těsta
Upečené těsto rozmixujeme ve food procesoru a přidáme rozpuštěné máslo. Zamícháme a napěchujeme na dno formy s průměrem 24 cm.
Cheesecake krém
25 g práškové želatiny
136 g vody
600 g sýru Palouček
200 g mascarpone
190 g moučkového cukru
6 g vanilkové pasty
16 g citronové šťávy
260 g manganového pyré
480 g 33% smetany
Sýr Palouček, mascaropone, cukr moučku, citrónovou šťávu, mangové pyré a vanilkovou pastu promícháme dohromady. Želatinu smícháme s vodou a necháme nabobtnat. Poté ohřejeme v mikrovlnné troubě a přidáme do sýrové směsi. Poté vyšleháme smetanu a spojíme se sýrovou směsí.
Mangové želé
720 g mangového pyré
22 g práškové želatiny
120 g vody
20 g moučkového cukru
15 g citronu
Do mangového pyré přidáme cukr a citron a promícháme. Želatinu smícháme s vodou a necháme nabobtnat. Poté ohřejeme v mikrovlnné troubě a přidáme do mangového pyré.
Průhledná želatina
60 g práškové želatiny
360 g vody na želatinu
600 g horké vody
200 g krupicového cukru
40 g citronové šťávy
Želatinu smícháme s vodou a necháme nabobtnat. Smícháme horkou vodu, cukr krupici, citronovou šťávu. Poté přidáme želatinovou směs a zamícháme.
Dekorace
3 ks čerstvého manga
450 g čerstvých jahod
Kompletace
Do ráfku o průměru 24 cm vložíme dortovou fólii. Na dno formy dáme sušenkový korpus. Na sušenkový korpus vylijeme polovinu cheesecake krému a necháme zatuhnout. Na krém vylijeme polovinu manganového želé. Poté z manga a jahod vykrojíme kolečka vykrajovátkem o průměru 3 cm. Zbylé odřezky z ovoce nakrájíme.
Z dortové fólie vytvoříme kruh o průměru 20 cm a vložíme do dortové formy na mangové želé. Na kraj dortové fólie skládáme vykrojená kolečka. Kolečka zalijeme průhlednou želatinou a necháme zatuhnout.
Po ztuhnutí vyndáme prostřední kruhovou fólii a doprostřed dáme nakrájené odřezky z ovoce. Dolijeme průhlednou želatinou, ať je celé ovoce ponořené a necháme opět zatuhnout. Poté nalijeme druhou polovinu mangového želé a dáme znovu zatuhnout. Poté nalijeme druhou polovinu cheesecake krému a necháme zatuhnout.
Mango a jahody nakrájíme na tenké plátky a vytvarujeme růžičky, které položíme na dort a zalijeme zbytkem průhledné želatiny.
Upozorňujeme, že recepty z pořadu Peče celá země mohly být při natáčení z technických důvodů pozměněny a zároveň, že suroviny od různých výrobců mohou mít odlišné složení, což může ovlivnit výsledný produkt.